La inscaunarea lui Geoana in fruntea PSD, in urma cu un an, s-au facut pariuri. Unii au estimat ca "diplomatul" are capacitatea de a reforma aceasta structura politica supraponderala, imbatranita de vreme si de vicii. Altii au apreciat ca "prostanacu
La inscaunarea lui Geoana in fruntea PSD, in urma cu un an, s-au facut pariuri. Unii au estimat ca "diplomatul" are capacitatea de a reforma aceasta structura politica supraponderala, imbatranita de vreme si de vicii. Altii au apreciat ca "prostanacul" va esua in demersul sau propus. Cei din urma au din ce in ce mai multa dreptate.
Deocamdata, constructia proiectului politic alternativ al PSD la actuala putere - cum ii placea lui Mircea Geoana sa-si numeasca lucrarea - nu are nici macar temelie. Noul lider s-a dovedit incapabil sa dea de pamant cu marii banuiti de coruptie. Consiliul de arbitraj si integritate morala face umbra partidului degeaba. Din plutonul fruntas a coborat Nastase, dar a urcat Vanghelie. Sugestiv pentru primenirea la varf. In teritoriu, baronii locali digera in continuare, nederanjati, ce au infulecat in mandatul 2001-2004. Din cand in cand, taberele se incaiera in public, sfidand autoritatea stapanului.
Pe acest fundal, poate usor hiperbolizat, Geoana & strategii au purces activ la "rebranduirea" PSD. O spoiala. Culoarea partidului a devenit din albastra, rosie. Pagina de internet a fost automat schimbata si impodobita cu forumuri pe care nu prea le viziteaza nimeni. Trecutul a fost ingropat, americaneste, la "old.psd.ro". In rest, noul PSD musteste de proiecte si angajamente. "Revolutia binelui", "Pentru o Romanie mai buna". Acum au lansat "Generatia 2008", deschizand portile "pentru oamenii buni, pentru oamenii competenti, pentru oamenii cinstiti". Lui Vanghelie i s-a promis ca va fi inclus in faza a doua a proiectului, daca nu cumva sare singur gardul pana atunci.
Rezultatul faptelor lui Geoana se reflecta in sondaje. A preluat partidul la 30% si l-a adus, intr-un an, la douazeci de procente si ceva. Daca tendinta se mentine, Generatia 2008 ar putea fi intrecuta de omonima Noua Generatie a lui Gigi Becali.
Constienti de starea de fapt, deloc imbucuratoare in perspectiva unor alegeri inainte de termen, pesedistii au pornit in "Turul Romaniei", incercand sa recupereze, prin re-aburire, electoratul pierdut. Precum legionarii, organizatiile PSD din Transilvania au anuntat ca vor organiza tabere voluntare de munca pentru ajutorarea sinistratilor din judetul Dolj. Au promis ca, la vara, membrii de partid vor merge la Dunare cate o saptamana, prin rotatie, pentru a pune umarul la recladirea satelor distruse de ape. In conditiile in care curatirea PSD de dubiosi intarzie, sinistratii nu trebuie sa scape din ochi materialele de constructie.
Nici din afara PSD nu se vede altfel. Baroneasa Emma Nicholson - fina cunoscatoare a acestui partid, de pe vremea cand era raportor pentru Romania - constata ca in partidul condus de Geoana exista o puternica ruptura, iar formatiunea trebuie sa spele rusinea coruptiei in masa pentru a fi credibila in randul electoratului. "Aceasta este o rusine care trebuie eradicata, o pata care trebuie spalata inainte ca electoratul sa-i creada din nou", avertizeaza baroneasa. Culmea este ca tocmai fratele-cel-mare al pesedistilor, presedintele socialistilor europeni, cel care ar trebui sa-si urecheze mai des colegii atunci cand calca stramb, ignora aceste evidente. Poul Rasmussen a defilat, in aceste zile, la brat cu Geoana si compania, trambitand pe la cozi "enormul progres pe care PSD l-a facut". Dovada ca nici politicienii lor nu sunt mai breji decat ai nostri. Rationamentul este valabil si pentru Emma Nicholson, careia in perioada guvernarii trecute nu i-a mirosit nimic a stricat.
Pesedistii incheie primul an cu Geoana fara mari victorii pe frontul reformei si modernizarii interne. In curand, dupa difuzarea Raportului de tara, va incepe o noua etapa, cu neobositul Ion Iliescu in ipostaza de jucator. Vor incepe dezbaterile asupra infiintarii Polului Social, initiativa care ar putea insemna o alta "rebranduire" a PSD, dar, de aceasta data, dupa cum vrea Iliescu. Generatia 2008 versus Generatia FSN. Vom vedea atunci, "mai draga", pe unde va scoate diplomatul camasa.
Acum, Geoana se pregateste asiduu pentru meciul cu Iliescu. Vrea sa se ridice la inaltimea adversarului. Sa para si el Lider. Chiar al Opozitiei, daca se poate. Insa dorinta de marire l-a impins in zona nisipurilor miscatoare. Fara stirea pesedistilor, Geoana a pus la cale, impreuna cu seful PRM Corneliu Vadim Tudor, un acord de colaborare parlamentara intre cele doua formatiuni. Planul "Tandemului rosu" vizeaza rasturnarea Guvernului, la sfarsitul lunii viitoare, printr-o motiune de cenzura. Iar gandul ca figura ar putea chiar sa ii iasa, cu putina tradare democrata, il face pe Geoana sa se umfle in pene si mai tare.
Intr-un interviu acordat recent, Iliescu explica ce a vrut sa spuna atunci cand l-a facut pe Geoana "prostanac": "Eu am zis <<prostanac>>, nu am zis prost. Un prostanac poate fi un om inteligent care <<calca in strachini>>. Ni se intampla tuturor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.