Un fost functionar de la Casa Alba, de origine filipineza, Leandro Aragoncillo (foto), acuzat de a fi oferit unor membri ai opozitiei de la Manila documente secrete sustrase din biroul vicepresedintelui Dick Cheney, a pledat vinovat. El a recunoscut
Un fost functionar de la Casa Alba, de origine filipineza, Leandro Aragoncillo (foto), acuzat de a fi oferit unor membri ai opozitiei de la Manila documente secrete sustrase din biroul vicepresedintelui Dick Cheney, a pledat vinovat. El a recunoscut in fata instantei ca a transmis documente considerate ultrasecrete, secrete si confidentiale, care includeau informatii referitoare la amenintarile teroriste impotriva intereselor Statelor Unite si impotriva personalului militar stationat in Filipine. In varsta de 47 de ani, cetatean american, fost membru al Marinei, Aragoncillo a lucrat la Casa Alba din 1999 pana in 2002, ocupand functia de sef al corpului care asigura securitatea lui Cheney. Ulterior, el a devenit analist la sediul FBI din New Jersey, precizeaza Mediafax.Procurorii au afirmat ca recunoasterea vinovatiei face parte dintr-un acord, refuzand sa precizeze daca inculpatul va depune marturie impotriva altui acuzat, Michael Ray Aquino, fost agent al politiei filipineze suspectat de a fi destinatarul informatiilor transmise de Aragoncillo.
Cazul a declansat un scandal politic in Filipine, intucat documentele sustrase au fost utilizate de oponentii presedintelui Gloria Macapagal Arroyo intr-o tentativa de puci. Printre complicii in acest caz identificati de procurorii americani se numara fostul presedinte filipinez Joseph Estrada, senatorul Panfilo Lacson si fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Arnulfo Fuentebella.Aragoncillo risca intre 15 si 20 de ani de inchisoare pentru sustragerea si transmiterea de informatii secrete si pentru utilizarea neautorizata a unui computer. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.