Aflat in Atlanta, (statul Georgia), pentru a rosti un discurs, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, s-a confruntat cu protestele unor activisti anti-razboi, dupa care a fost supus unui tir de intrebari dure si de acuzatii din partea celo
Aflat in Atlanta, (statul Georgia), pentru a rosti un discurs, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, s-a confruntat cu protestele unor activisti anti-razboi, dupa care a fost supus unui tir de intrebari dure si de acuzatii din partea celor care considera ca seful Pentagonului a mintit, inainte de razboiul din Irak, cand a sustinut ca Saddam detinea arme de distrugere in masa. Pus la zid de un fost analist CIA, care a afirmat ca Rumsfeld a denaturat informatiile premergatoare interventiei din Irak, seful Pentagonului s-a aparat: "Nu am mintit, noi credeam ca Saddam detinea acele arme", informeaza Reuters. Incidentul intervine la doar cateva saptamani dupa ce mai multi fosti generali ai armatei SUA au cerut demisia secretarului Apararii pentru erorile strategice din Irak. "De ce ati mintit pentru a ne implica intr-un razboi care nu a fost necesar si care s-a soldat cu atatea victime?", l-a apostrofat Ray McGovern, fost analist la CIA, pe Rumsfeld, iar o femeie, al carei fiu a murit in Irak, a intrebat daca Pentagonul asigura trupelor echipamentele de lupta. Rumsfeld, care a tinut un discurs axat pe aliantele SUA, a fost intrerupt inclusiv de un protestatar purtand o pancarta pe care scria: "Vinovat de crime de razboi". McGovern l-a chestionat pe Rumsfeld si cu privire la informatiile ce au condus la decizia invadarii Irakului. Secretarul Apararii a explicat ca fostul "secretar de Stat, Colin Powell, si presedintele Bush "au petrecut saptamani intregi impreuna cu experti CIA", inainte de a prezenta dosarul irakian la ONU. "Au prezentat cele mai sincere evaluari. Se pare insa ca nu existau arme de distrugere in masa", a admis Rumsfeld. Dupa interventia din Irak, din martie 2003, Rumsfeld era intrebat daca nu i se pare curios ca americanii nu au gasit armele de distrugere in masa irakiene. "Stim unde sunt. Sunt in zona dintre Tikrit si Bagdad si undeva la est, vest, sud si nord", raspundea Rumsfeld. Anterior, el afirma ca Saddam detine "cantitati uriase de arme chimice si biologice, inclusiv VX, gaz sarin, substante neurotoxice, antrax, botulism, precum si un program de dezvoltare a armelor nucleare".(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.