Noul Guvern israelian, investit de Knesset (Parlament), in sedinta de joi, pune la punct un plan privind Ierusalimul, care sa permita transferarea catre palestinieni a majoritatii sectoarelor arabe din oras, aflate in prezent sub administratie israel
Noul Guvern israelian, investit de Knesset (Parlament), in sedinta de joi, pune la punct un plan privind Ierusalimul, care sa permita transferarea catre palestinieni a majoritatii sectoarelor arabe din oras, aflate in prezent sub administratie israeliana, a anuntat Otniel Schneller, unul dintre arhitectii acestui proiect. Conform planului, Ierusalimul nu va fi "divizat", suburbiile arabe urmand a fi transferate, in cea mai mare parte, palestinienilor, care si-ar putea stabili in zona Al-Qods (numele arab al Ierusalimului), capitala viitorului lor stat independent. Proiectul prevede ca Israelul va pastra Vechiul Ierusalim cu lacasurile considerate sfinte deopotriva de catre evrei, musulmani si crestini.Israelul considera Ierusalimul "capitala sa eterna si indivizibila". Respectivul plan reflecta o modificare radicala a pozitiei majoritatii israelienilor, care aprecia drept sacrilegiu ideea abandonarii unei parti a Orasului Sfant, noteaza Rompres. Ideea divizarii Ierusalimului a fost prezentata - fara succes - pentru prima oara in 2000, in cadrul unei runde a negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Otniel Schneller (deputat Kadima) a readus in atentie respectiva idee, subliniind insa ca aceasta se afla intr-o faza de proiect, fara nici un calendar de realizare, si fezabil doar cu sprijinul comunitatii internationale. Proiectul prevede, totodata, ca Vechiul Ierusalim cu toate lacasurile sale sfinte si suburbiile adiacente sa devina "o regiune speciala cu un statut special", insa va ramane sub suveranitatea Israelului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.