Premierul britanic, Tony Blair, a procedat, ieri, la o drastica remaniere guvernamentala, dupa pierderile de proportii suferite de Partidul Laburist la alegerile locale.Ministrul de Interne, Charles Clarke, a fost inlocuit cu fostul ministru al Apara
Premierul britanic, Tony Blair, a procedat, ieri, la o drastica remaniere guvernamentala, dupa pierderile de proportii suferite de Partidul Laburist la alegerile locale.Ministrul de Interne, Charles Clarke, a fost inlocuit cu fostul ministru al Apararii, John Reid. Clarke, se afla la originea unui scandal de rasunet, legat de aplicarea legislatiei in cazul deportarilor. El a recunoscut, recent, ca 1.000 de cetateni straini detinuti in inchisorile britanice au fost eliberati, fara a fi deportati, ulterior, in tarile de provenienta. Ministrul demis, care va reveni in Parlament, a promisca va sprijini in continuare Guvernul, desi nu este de acord cu decizia premierului Blair. Schimbari majore si la Ministerul de Externe, unde ministrul Jack Straw a fost inlocuit. Ministru pentru Afaceri Europene va fi Geoff Hoon, fost lider in Camera Comunelor, iar de "restul lumii", se va ocupa Margaret Beckett, ex-ministru al Mediului. Straw va deveni lider in Camera comunelor, informeaza Mediafax.
Vicepremierul John Prescott isi mentine functia in Guvern, precum si pe cea de adjunct al liderului laburist, desi, in contextul penibilului scandal sexual in care este implicat, era de asteptat ca Tony Blair sa-l inlocuiasca. Prestatia laburistilor la alegerile locale de joi a fost cea mai slaba de la venirea lor la putere, rezultatele preliminare indicand ca acestia au pierdut peste 250 de locuri in consiliile locale din Anglia, precum si controlul a cel putin 12 primarii. In opinia analistilor, aceste rezultate ar putea grabi demisia lui Blair. Premierul a declarat ca va demisiona pana la viitoarele alegeri generale, (programate pentru 2010), dar nu a specificat o data anume. Conform unui sondaj de opinie, difuzat, ieri, de BBC, 50 % dintre britanici vor ca Blair sa se retraga din functie cel mai tarziu pana la sfarsitul acestui an. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.