Astazi se deschid in Sighisoara si in Bucuresti doua reuniuni literare de anvergura: in Cetatea Sighisoarei se reia Festivalul "Poezia in underground", iar in Capitala are loc un Colocviu al tinerilor scriitori.
Organizat de Casa de cultura din
Astazi se deschid in Sighisoara si in Bucuresti doua reuniuni literare de anvergura: in Cetatea Sighisoarei se reia Festivalul "Poezia in underground", iar in Capitala are loc un Colocviu al tinerilor scriitori.
Organizat de Casa de cultura din Sighisoara, cu sprijinul Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, festivalul "Poezia in underground" este versiunea postcomunista, reluata in urma cu cativa ani, a unui festival "optzecist" desfasurat initial in anii 1980-1984, dupa care a fost interzis de autoritatile vremii, alarmate de "subversivitatea" pe care lecturile tinerilor poeti de atunci nu si-o ascundeau. La editia 2006, care se va incheia duminica 7 mai, si-au anuntat participarea circa 70 de autori din intreaga tara, in special "optzecisti", dar si autori mai varstnici si mai tineri, festivalul incercand sa mentina o traditie nobila, "bruiata" in ultimii ani de tot felul de evenimente comerciale organizate la Sighisoara sub pretextul resuscitarii atmosferei "medievale": axate pe muzica si alte forme de "cultura de strada", aceste festivaluri s-au dovedit cultural inconsistente, din pacate.
Colocviul tinerilor scriitori de la Bucuresti va aduna in premiera circa 50 de autori din 10 orase ale tarii, afirmati in ultimii ani ca "promisiuni" ale literaturii autohtone. Locul de desfasurare: Sala Oglinzilor de la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucuresti, institutia organizatoare a reuniunii, in cadrul progamului sau "Literatura tanara". Subiectul propus spre dezbatere: "Constiinta de sine a noii literaturi". Moderatori: Constantin Stan si Daniel Cristea-Enache. Finantarea a fost obtinuta de la Fondul Cultural National, director de proiect fiind poetul Dan Mircea Cipariu, presedintele sectiei de poezie a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. La finalul Colocviului, sambata 6 mai, vor fi anuntati cei patru castigatori (scriitori tineri, pana in 35 de ani) ai unor burse de creatie in valoare de 10.000 lei RON, finantate tot prin FCN. Va fi lansat si un volum al Colocviului. (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.