Membrii trupei Red Hot Chili Peppers sunt furiosi pentru ca noul lor album, lansat marti prin compania Warner Music Group Inc.'s, circula deja pe Internet si i-au rugat pe fani sa nu si-l procure in mod ilegal, transmite Reuters. Un purtator de cuvan
Membrii trupei Red Hot Chili Peppers sunt furiosi pentru ca noul lor album, lansat marti prin compania Warner Music Group Inc.'s, circula deja pe Internet si i-au rugat pe fani sa nu si-l procure in mod ilegal, transmite Reuters. Un purtator de cuvant al grupului a declarat, miercuri, ca site-ul care a pus la dispozitie albumul a fost depistat. "Stadium Arcadium" este primul album al grupului Red Hot Chili Peppers din ultimii patru ani. Membrii grupului au declarat ca ar fi foarte nefericiti daca fanii lor si-ar procura albumul inainte ca acesta sa fie lansat. "Este trist pentru mine sa aflu ca oamenii sunt dispusi sa fure o versiune proasta a albumului din punct de vedere calitativ pe care un nemernic a incarcat-o pe Internet", a declarat Michael "Flea" Balzary, membru al trupei. "Nu pot exprima in cuvinte ce mult inseamna acest album, "Stadium Arcadium", pentru noi, cate nopti nedormite si cate zile am dedicat realizarii lui", a adaugat Balzary. Daca va fi prins, delincventul va avea aceeasi soarta ca si cei doi barbati condamnati in luna martie pentru ca au difuzat pe Internet o parte dintr-un album al cantaretului Bryan Adams, inainte ca albumul respectiv sa fie lansat oficial. O clauza adaugata in 2005 la legea copyright-ului, Family Entertainment and Copyright Act, prevede ca piratarea filmelor si a cantecelor inainte de data oficiala de lansare se pedepseste cu pana la 11 ani de inchisoare. Purtatorul de cuvant al trupei Red Hot Chili Peppers a declarat ca nu a stiut ca albumul a fost piratat. De multe ori, Warner Bros. distribuie jurnalistilor, in avans, copii ale albumelor. Acestea sunt expediate in plicuri speciale si sunt insotite de un text prin care destinatarul este avertizat ca este responsabil pentru orice utilizare in scopuri ilegale a CD-ului, incepand din momentul in care ambalajul este desigilat.
Pierderi de 6,1 miliarde de dolari
Nu numai membrii Red Hot Chili Peppers sunt victimele pirateriei pe Internet. Marile studiouri cinematografice de la Hollywood pierd aproximativ 6,1 miliarde de dolari anual din cauza piratarii filmelor, se arata intr-un comunicat al Asociatiei americane a studiourilor de film (MPAA). In 2004, MPAA, care se ocupa de apararea drepturilor marilor studiouri cinematografice, a anuntat ca Hollywood-ul a avut pierderi de 3,5 miliarde de dolari din cauza pirateriei.
Ancheta ceruta de MPAA, realizata de societatea de consultanta LEK dupa metode foarte precise, a scos la iveala faptul ca, din cauza pirateriei, marile studiouri cinematografice pierd anual 1,3 miliarde de dolari in Statele Unite, 483 milioane de dolari in Mexic, 266 milioane in Rusia si 253 milioane de dolari in Spania, totalizand 6,1 miliarde de dolari in lumea intreaga. Pierderile de 6,1 miliarde de dolari sunt rezultatul contrafacerilor (2,4 miliarde de dolari), copierii ilegale (1,4 miliarde de dolari) si piratarii prin Internet (2,3 miliarde de dolari). Ancheta a fost realizata in 28 de tari si a costat trei milioane de dolari. Cel mai adesea, persoanele care pirateaza filme sunt barbati cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani. Reprezentantii MPAA fac apel la guvernele tarilor pentru ca acestea sa se implice in mod activ in lupta impotriva pirateriei. "Filmele reprezinta produse de valoare si constituie o proprietate intelectuala care trebuie respectata", a declarat Dan Glickman, presedintele MPAA. MPAA reuneste studiourile Paramount, Sony, Warner Bros, Metro-Goldwyn-Mayer, Universal, Walt Disney si 20th Century Fox. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.