Peste 5000 de indonezieni si-au parasit casele situate in apropiere de vulcanul Merapi, in inima insulei centrale Java, care a inceput sa erupa.
Lava scursa s-a intins pe o distanta de aproximativ 200 de metri, a precizat, potrivit agentiilor d
Peste 5000 de indonezieni si-au parasit casele situate in apropiere de vulcanul Merapi, in inima insulei centrale Java, care a inceput sa erupa.
Lava scursa s-a intins pe o distanta de aproximativ 200 de metri, a precizat, potrivit agentiilor de presa straine, un reprezentant al Biroului de vulcanologie din Yogyakarta, oras situat la 30 km sud de vulcan. Cu toate acestea, nivelul de alerta ramane neschimbat, iar evacuarea obligatorie nu a fost inca ordonata, a adaugat acelasi reprezentant. Autoritatile au creat insa o celula de criza si se pregatesc de evacuarea a circa 37000 de locuitori in caz de eruptie masiva. Merapi (locul focului in indoneziana), situat la intretaierea placilor tectonice eurasiene si indo-australiene, este unul din vulcanii cei mai activi din lume, iar zonele din apropiere sunt dens populate. Potrivit Agentiei de atenuare a riscurilor vulcanice si geologice indoneziene, o eruptie puternica a vulcanului Merapi ar pune imediat in pericol peste un milion de locuitori din regiunea Yogyakarta. In 1994, eruptia vulcanului a facut peste 60 de morti si a determinat sase mii de locuitori sa-si paraseasca locuintele. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.