Primele 10 companii in topul datornicilor la bugetul de stat continua sa-si mareasca restantele de la un trimestru la altul. "Fruntasii" continua sa fie, in majoritate, societati de stat sau intoarse la stat dupa privatizari esuate. Datoriile totale
Primele 10 companii in topul datornicilor la bugetul de stat continua sa-si mareasca restantele de la un trimestru la altul. "Fruntasii" continua sa fie, in majoritate, societati de stat sau intoarse la stat dupa privatizari esuate. Datoriile totale acumulate de aceste companii la toate cele patru bugete ale statului (bugetul de stat, de pensii, de sanatate, de somaj), pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, depasesc 6,6 miliarde de lei (aproximativ 1,8 miliarde de euro). Prima in top, Compania Nationala a Huilei si-a dublat, practic datoriile in ultimele trei luni. Daca la sfasitul anului trecut, aceasta avea restante de 600 de milioane de lei noi, acum datele Ministerului Finantelor au trecut in dreptul CNH datorii de 1,12 miliarde de lei noi. Mai mult, daca anul trecut, aceasta companie era in executare silita, acum ea beneficiaza de inlesniri al plata.
Primii 10 restantieri la cele patru bugete sunt, cu mici exceptii, cam aceleasi companii, multe dintre ele de stat. Este vorba despre Compania Nationala a Huilei - cu datorii totale catre cele patru bugete in valoare de circa 2,4 miliarde de lei, Compania Nationala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor - 1,27 miliarde de lei, CFR SA - 1,15 miliarde de lei, Termoelectrica - 363,7 milioane de lei, insa numai la bugetul de stat.
Cele mai mari restante sunt acumulate la bugetul de pensii, numai primii 10 datornici adunand creante de 3,52 miliarde de lei, in timp ce bugetul de stat a fost prejudiciat, de restantierii sai de top, de circa 2,55 miliarde de lei. La inceputul acestui an, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca se intentioneaza stergerea datoriilor istorice inregistrate de companiile din minerit si Termoelectrica, pe care oricum statul nu mai are cum sa le recupereze. Aceasta intentie nu a fost materializata inca.
Mari contribuabili sunt considerate firmele a caror cifra de afaceri depaseste 500 de miliarde de lei vechi. In varianta reactualizata, publicata pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor, lista marilor datornici include aproximativ 400 de societati. Datoriile la stat ale marilor contribuabili sunt actualizate trimestrial si publicate pe pagina de Internet a Finantelor. Sunt exceptate de la publicarea pe site firmele in faliment si cele care au contestat in instanta valoarea datoriilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.