Bauturile alcoolice medii si ieftine se vor scumpi cu circa 25%, in urma intrarii in vigoare a taxei pe viciu, de la 2 mai, potrivit reprezentantilor producatorilor de bauturi alcoolice citati de Rompres. Mai mult, acestia au aratat ca, dupa 1 iulie,
Bauturile alcoolice medii si ieftine se vor scumpi cu circa 25%, in urma intrarii in vigoare a taxei pe viciu, de la 2 mai, potrivit reprezentantilor producatorilor de bauturi alcoolice citati de Rompres. Mai mult, acestia au aratat ca, dupa 1 iulie, moment in care accizele vor mai creste o data, pana la 550 euro/hectolitru, preturile se vor majora cu un procent total de 30 - 35%. "Bautura ieftina, cea care costa in jur de 60.000, va fi mai scumpa cu 15.000 de lei, iar dupa 1 iulie aceeasi bautura va costa 80.000 lei", a declarat, pentru Rompres, prim-vicepresedintele patronatului din industria de profil - Garant, Mircea Todea. Acesta a precizat ca aplicarea taxei pe viciu nu este o masura care ar contribui la scaderea consumului de alcool in randul minorilor, deoarece masura nu acopera berea si vinul, doua produse la fel "cautate" de studenti sau elevi. "Este o masura preferentiala, deoarece nu se aplica la bere sau vin care sunt foarte cautate. Bauturile alcoolice vor fi astfel preparate ilegal si va creste contrabanda", a spus Todea. Reprezentantul Garant a explicat ca scumpirea bauturilor alcoolice se va resimti in circa doua saptamani atunci cand unii producatori isi vor epuiza produsele aflate pe stoc. Taxa pe viciu nu va produce insa cresterea preturilor la bauturile premium importate. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.