Vladimir Zamfirescu, unul din cei mai mari pictori pe care i-a dat tara noastra in ultimele decenii, a implinit ieri 70 de ani.
Ucenicind ca student la clasa lui Corneliu Baba, Vladimir Zamfirescu si-a castigat repede admiratia profesorului si
Vladimir Zamfirescu, unul din cei mai mari pictori pe care i-a dat tara noastra in ultimele decenii, a implinit ieri 70 de ani.
Ucenicind ca student la clasa lui Corneliu Baba, Vladimir Zamfirescu si-a castigat repede admiratia profesorului si a colegilor de breasla. Constituindu-se intr-o lectie de maiestrie stilistica si de limbaj plastic distinct, fiecare aparitie cu lucrari in salile de expozitii i-a adus, de asemenea, si omagiul constant al criticii de specialitate.
Artist parcimonios, predestinat solitudinii spirituale si limbajului subtil, dovedindu-si atasamentul pentru hieratic si pentru compozitii care zugravesc adesea o lume nepamanteana, Vladimir Zamfirescu este poate singurul pictor roman al acestui moment care si-a gandit opera ca pe o continua meditatie si ca pe un sacrificiu. Din cand in cand, totusi, mici pusee de copilarire il fac sa iasa din propriul har si duh pe "acest iconar exilat estetic in perimetrul artei mirene" (cum spune Sorin Dumitrescu, intr-un succint portret) si atunci el picteaza cu bucurie, motivat, chipuri de copii, buchetele de flori fragede sau peisaje vag sugerate.
In taina febrila a lucrului si a unei exigente cu care artistul ne-a obisnuit, sunt in pregatire, de fapt intrate in linie dreapta, doua majore intamplari culturale care vor marca inceputul acestei veri: un album al operei sale editat de Institutul Cultural Roman, in conditii grafice exceptionale, continand comentarii semnate de Pavel Susara, Andrei Plesu si Sorin Dumitrescu, si deschiderea (pe 1 iunie), la Muzeul National de Arta din Cluj, a unei expozitii personale semnate Vladimir Zamfirescu.
La multi ani, Mirel! Sa-ti dea Dumnezeu cat mai multe zile si bucurii!

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.