Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) solicita Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa revizuiasca modul de calculare a fondurilor alocate farmaciilor pentru medicamentele compensate si gratuite. ''Noi sun
Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) solicita Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa revizuiasca modul de calculare a fondurilor alocate farmaciilor pentru medicamentele compensate si gratuite. ''Noi suntem de acord ca alocarea fondurilor catre farmacii sa fie facuta preponderent pe criteriul adresabilitatii. Suntem de acord cu decizia CNAS ca acest criteriu sa conteze in proportie de 60 la suta in stabilirea fondurilor, insa vrem sa fie revizuit modul de stabilire al adresabilitatii.
Si in aceasta luna, adresabilitatea s-a calculat prin impartirea numarului de locuitori la numarul de farmacii. De aceea, la farmaciile din orase s-au terminat din nou plafoanele in primele zile ale lunii. In mediul rural, chiar daca este o farmacie la 50.000 de locuitori, raman plafoane neconsumate si la sfarsitul lunii. Oamenii de acolo vin tot in mediul urban sa li se prescrie retetele si sa ia compensatele si gratuitele'', ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele CFR. Reprezentantii CFR propun ca adresabilitatea sa fie calculata in functie de suma primita pentru compensate si gratuite in luna anterioara si de numarul zilelor in care a fost terminat plafonul.
''Pentru luna in curs, CNAS nu a putut sa calculeze astfel adresabilitatea din cauza ca nu a avut centralizat, de la fiecare farmacie, numarul de zile in care s-a terminat plafonul in luna aprilie. Sa vedem daca pentru luna iunie vor tine cont de propunerea noastra'', a precizat Popescu. Totodata, in stabilirea fondurilor, personalul conteaza in proportie de 40 la suta, dar si aici ''este o eroare. Din acest punct de vedere, o farmacie care are angajat un medic sau un farmacist primar primeste acelasi punctaj ca o farmacie care are angajat un stagiar. Nu este corect...''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.