De la orele 19.00, la Ateneul Roman este programat, azi si maine un concert ai carui protagonisti vor fi dirijorul Charles Olivieri Munroe (Malta) si violonistul iesean Daniel Podlovski. Sunt pregatite lucrari de Smetana (Uvertura "The Secret"), Haci
De la orele 19.00, la Ateneul Roman este programat, azi si maine un concert ai carui protagonisti vor fi dirijorul Charles Olivieri Munroe (Malta) si violonistul iesean Daniel Podlovski. Sunt pregatite lucrari de Smetana (Uvertura "The Secret"), Haciaturian (Concertul pentru vioara) si Roussel (Simfonia nr. 3).
Maltezul Charles Olivieri-Munroe (n. 1969) a urmat studiile in Canada, la Conservatorul Regal de Muzica si la Universitatea din Toronto. A fost cel mai tanar dirijor distins cu premiul "Chalmers", de trei ori, decernat de Ontario Arts Council. In urma acestei recunoasteri, au venit cursurile de perfectionare la Academia de muzica si Arte Dramatice "Janacek" din Brno (1992-1994). Si-a continuat perfectionarea (1995-1996) la Accademia Musicale Chigiana din Siena. In acesti doi ani a obtinut "Diploma di Merito" si premiul international "Rotary" pentru cel mai bun dirijor. A participat la concursuri internationale si a acumulat de timpuriu o bogata experienta pe podium, dirijand numeroase orchestre din Europa si Canada. Inca din perioada studiilor, a fost ales ca dirijor asistent la Filarmonica de Stat din Brno si, in acelasi timp, ca dirijor asociat la Orchestra simfonica din Karlovy-Vary, unde, din 1997, a fost numit dirijor principal.
Ieseanul Daniel Podlovschi (n. 1939) a inceput studiul viorii la sase ani cu tatal sau, Rudolf Podlovschi, profesor si violonist la Filarmonica din orasul natal. Debutul solistic a venit la sapte ani pe scena Teatrului National din Iasi. In 1960, a absolvit Conservatorul din Bucuresti. Ca student, a participat la festivaluri; a facut studii postuniversitare la Moscova; a obtinut o bursa la Juilliard Shool of Music din New York; in SUA a urmat si clasa de maiestrie a lui Itzhak Perlman (la Detroit); in perioada studiilor de peste Ocean a predat muzica de camera la Colegiul Sarah Lawrence (Statul New York). A cantat cu toate orchestrele din tara. Canta in formatii de trio si cvartet de coarde (in 1963 a fondat cvartetul Muzica). Este in continuare solist la Filarmonica din Iasi si profesor titular la Academia de Muzica din Bucuresti. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.