Ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa, Ioan Donca, a fost audiat de catre procurorii anticoruptie in calitate de martor in dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Ioan Donca
Ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa, Ioan Donca, a fost audiat de catre procurorii anticoruptie in calitate de martor in dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Ioan Donca - fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Mongolia, cu sediul la Beijing, dar si ambasador al Romaniei in China intre 1999 si 2002 - s-a prezentat la DNA inainte de Pasti pentru a raspunde intrebarilor anchetatorilor care instrumenteaza dosarul Zambaccian. Directia Nationala Anticoruptie a confirmat acest lucru, precizand ca Donca are calitatea de martor in aceasta cauza.
Ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa nu este primul diplomat audiat in acest caz. Dupa cum se stie, la DNA s-a prezentat, in urma cu cateva luni, si fostul consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun. Spre deosebire de Donca, acesta are calitatea de invinuit, fiind acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate.
Vizita din China
Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a aflat despre acuzatiile care i-au fost aduse in acest dosar in luna februarie 2006. Acesta a fost pus sub invinuire de catre procurorii DNA pentru luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca ar fi facut uz de autoritatea sau de influenta sa ca presedinte de partid.
Dosarul Zambaccian vizeaza modul in care fostul prim-ministru ar fi primit mai multe bunuri, printre care si piese de mobilier de santal, din China. Adrian Nastase a efectuat o vizita oficiala in China, in calitate de premier, in perioada 14-15 mai 2003, conducand o delegatie din care mai faceau parte ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, si prefectul Capitalei, Gabriei Oprea. Astfel, anchetatorii incearca sa obtina de la diplomatii si angajatii misiunilor diplomatice ale Romaniei de la Beijing din perioada vizitei lui Nastase in China, cat mai multe informatii despre presupusele bunuri primte de fostul presedinte al Camerei Deputatilor.
In acest dosar, alaturi de Adrian Nastase si Ioan Paun, au mai fost pusi sub acuzare, pana in acest moment, sotia fostului premier, Dana Nastase, ex-ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, si fostul inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii, Irina Jianu. (M.V.R. & G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.