Filmul romanesc la Venetia
La Videoteca Pasinetti din Venetia (Italia) incepe astazi Saptamana filmului romanesc, eveniment organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) in colaborare cu sectorul Cinema al Prim
Filmul romanesc la Venetia
La Videoteca Pasinetti din Venetia (Italia) incepe astazi Saptamana filmului romanesc, eveniment organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) in colaborare cu sectorul Cinema al Primariei din Venetia ("Circuito Cinema"). Proiectiile au fost esalonate pe categorii, "saptamana" urmand sa inceapa azi cu "debuturi regizorale", sectiune in care au fost programate "Italiencele" de Napoleon Helmis si "Marfa si banii" de Cristi Puiu. Urmeaza "comediile", ce vor rula pe 5 mai - "Occident" de Cristian Mungiu si "Filantropica" lui Nae Caranfil. Programul continua cu: * Documentare - "Nascuti la comanda. Decreteii" de Florin Iepan si "Mostenirea lui Goldfaden" de Radu Gabrea (8 mai)
l Scurt-metraje - "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu, "Trafic" de Catalin Mitulescu, "Visul lui Liviu" si "O calatorie la oras" de Corneliu Porumboiu, "Ajutoare umanitare" de Hanno Hoffer, "Boborul" de Radu Igazsag, "Apartamentul" si "Canton" de Constantin Popescu, "Poveste la scara <<C>>" de Cristian Nemescu (10 mai) * Retrospectiva Lucian Pintilie - "Terminus Paradis" si "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (12 mai).
"Saptamana" se va deschide, la IRCCU, (Palazzo Correr), cu o masa rotunda condusa de dr. Roberto Ellero, directorul "Circuito Cinema", pe tema filmului romanesc contemporan, anunta IRCCU. Vor participa prof. univ. dr. Manuela Cernat de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) din Bucuresti, actorul Horatiu Malaele, regizorul Napoleon Helmis, Cristina Luca, masterand la Universitatea "Ca' Foscari", un grup de studenti de la Facultatea de Film din cadrul UNATC. Dezbaterile de la Palazzo Correr vor fi urmate de vernisajul expozitiei de caricatura a actorului Horatiu Malaele.
Romani in literatura italiana
De la orele 18.00, in aceasta dupa-amiaza, la sediul Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso" din Capitala, Asociatia Giuseppe Acerbi va prezenta numarul sase - dedicat literaturii romane - al revistei "Quaderni del Premio Letterario Giuseppe Acerbi". Au fost invitati sa participe: av. Piero Gualtierotti, presedintele Asociatiei "Giuseppe Acerbi", Rosanna Colognesi, de la aceeasi organizatie, prof. Giorgio Colombo, directorul revistei, Simona Cappellari, redactorul-sef, Vanna Stracciari (membra in Consiliul Director al Asociatiei Acerbi), Francesca Romana Paci (consultant stiintific al Asociatiei) si Rossella Gualtierotti. Interventiile vor fi urmate de proiectia unui scurt film de prezentare istorica, artistica si turistica a orasului Mantova (Italia). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.