Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Raportul din 16 mai al Comisarului UE pentru integrare, Olli Rehn, va fi pozitiv. El a mentionat insa ca exista posibilitatea
Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Raportul din 16 mai al Comisarului UE pentru integrare, Olli Rehn, va fi pozitiv. El a mentionat insa ca exista posibilitatea anexarii la raport a unei liste de probleme care necesita inca eforturi din partea administratiei de la Bucuresti, enumerand aici sistemul juridic, coruptia si agricultura.
Prezent la deschiderea seminarului "Cum se poate alatura Europa Centrala si de Est Europei Sociale?" organizat in comun cu PES, liderul PSD Mircea Geoana a afirmat ca este nevoie de o revizuire a Agendei Lisabona prin adaptarea conceptelor acesteia la problemele cu care se confrunta statele europene ex-comuniste. Geoana a propus crearea unei agende "Lisabona plus plus" care sa dea o sansa reala fostelor tari comuniste din Europa Centrala si de Rasarit sa elimine decalajele fata de statele dezvoltate. El a lansat propunerea ca statele ex-comuniste sa creeze un proiect comun, in vederea construirii unui model economic si social specific, pe langa cele patru modele deja validate - anglo-saxon, continental, scandinav si mediteranean. In viziunea sa, social-democratiile din aceste tari ar trebui sa incerce imblanzirea capitalismului post-comunist "salbatic, generator de alienare a acestor societati" prin introducerea unor parghii de control social.
Seminarul a inceput cu intarziere de aproape o ora, fapt ce a provocat iritarea invitatilor straini. Una dintre probleme a fost lipsa traducatorilor, deputatul PSD Adrian Severin motivand ca acestia "au inteles ca seminarul nu mai are loc". Pana la sosirea lor, reprezentantii social-democrati straini si-au schimbat locurile de mai multe ori, incercand sa stea alaturi de parlamentari romani care le-ar putea asigura o traducere ad-hoc. Cel care a reamplasat cartonasele cu numele invitatilor a fost Hugo de Sousa, consilier la secretariatul PES, in lipsa unei reactii din partea reprezentantilor PSD. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.