Compania AIG Capital Partners (AIGCP) - divizia de investitii a grupului American International Group, cea mai mare firma de asigurari listata la Bursa si membra a AIG Global Investment Group - a finalizat achizitia unei participatii de 30% la compan

Compania AIG Capital Partners (AIGCP) - divizia de investitii a grupului American International Group, cea mai mare firma de asigurari listata la Bursa si membra a AIG Global Investment Group - a finalizat achizitia unei participatii de 30% la compania UTI Grup. American International Group (AIG) este la a treia mare achizitie pe piata romaneasca de IT&C. Dupa Orange si Astral Telecom, cel mai mare trust financiar din lume a finalizat preluarea celor 30 de procente din portofoliul UTI Grup, furnizor de servicii de securitate, pentru care a convenit, in luna noiembrie a anului trecut, sa plateasca 20 de milioane de dolari.
Dupa ce a depasit toate barierele birocratiei, AIGCP a finalizat achizitia prin intermediul unuia dintre fondurile sale de investitii. Desi pana acum UTI avea un actionar majoritar, Tiberiu Urdareanu, director general, care detinea peste 90 de procente din portofoliu, investitia AIG ii va permite grupului sa isi realizeze planurile de dezvoltare inclusiv in Europa Centrala si de Est, dupa cum a afirmat Tiberiu Urdareanu, UTI atingandu-si deja obiectivul de a acoperi complet domeniul securitatii si al sectoarelor de activitate conexe.

Tranzactia nu va afecta mediul concurential

Consiliul Concurentei a anuntat, la 7 aprilie, ca a autorizat tranzactia prin care TIU Holdings Limited, din grupul UTI, inregistrata in Cipru, a vandut firmei olandeze UTI Investment Luxembourg, din grupul AIG, 30% din actiunile Tennisschool Effect BV, asociat majoritar, cu 97% din titluri, la UTI Grup SRL, adaugand ca tranzactia nu va afecta mediul concurential.
Tennisschool Efect detine 97% din UTI Grup si are activitati in domeniul produselor si serviciilor de securitate, ingineriei civile si a serviciilor de instalatii. Firmele care fac parte din grupul Tennisschool Efect mai activeaza pe piata IT, cea a serviciilor de telefonie fixa si acces internet si pe piata produselor si a serviciilor pentru aparare si este asociat majoritar si la alte firme din Romania, printre care UTI Instalare si Service SRL si Cobra Security SRL, controland 39% din capitalul UTI Retail Solutions SRL.

AIG, de la asigurari de viata, la solutii de securitate

Compania UTI Investment face parte din grupul AIG, care activeaza in Romania prin intermediul societatilor comerciale AIG Romania, cu activitati preponderente pe segmentul asigurarilor generale si AIG Life Asigurari Romania, asigurari de viata. Grupul UTI si-a inceput activitatea in anul 1990, o data cu infiintarea companiei Infcon SRL, al carei obiect de activitate initial a fost grafica computerizata, procesarea de imagini, subansamble si accesorii pentru computere si produse de birotica. In prezent, grupul include mai mult de zece companii, ale caror activitati se concentreaza pe trei linii de afaceri, si anume IT&C, instalatii electrice si mecanice pentru domeniul constructiilor si sisteme militare si de securitate. Cea mai importanta companie a grupului este UTI Systems, care contribuie cu circa 50% din volumul afacerilor.
Conform datelor din raportul anual, cifra de afaceri a grupului UTI a crescut in 2004 cu 63%, pana la 47,61 milioane de euro, in timp ce profitul net s-a ridicat la 4,96 milioane de euro, cu 163% mai mult fata de nivelul atins in 2003.
Pentru anul 2005, reprezentantii grupului au estimat la finele anului trecut ca UTI va atinge un volum al afacerilor de aproximativ 60 milioane de euro si un profit net de circa sase milioane de euro.

Peste 2.500 de angajati, patru filiale zonale

Prin cele patru divizii specializate ale sale (Sisteme si Servicii de Securitate, Tehnologia Informatiei si Comunicatii, Sisteme Militare, Instalatii si Constructii), UTI furnizeaza solutii la cheie pentru toata gama de obiective civile si industriale, proiectate in functie de specificul obiectivului si de cerintele exprese ale clientului.
In anul 2004, cifra de afaceri a Grupului UTI s-a situat pe o cota ascendenta, atingand valoarea de 47,5 milioane EUR. Cresterea continua a cifrei de afaceri si largirea si diversificarea pietelor s-au reflectat si in evolutia numarului de angajati, care a ajuns, la sfarsitul anului 2004 la 2.700 de persoane.
Filialele Cobra Security ofera servicii de paza, protectie, monitorizare-interventie, transport de valori, preluand, in teritoriu (Filiala Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Banat-Crisana), gama de servicii specifice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.