Steaua si-a incheiat joi noapte parcursul european extraordinar de anul acesta intr-o maniera incredibila, care ii va marca mult timp de acum incolo pe jucatori, pe oficiali si pe fani. Startul perfect de meci, cu 2-0 in primele 20 de minute, la care
Steaua si-a incheiat joi noapte parcursul european extraordinar de anul acesta intr-o maniera incredibila, care ii va marca mult timp de acum incolo pe jucatori, pe oficiali si pe fani. Startul perfect de meci, cu 2-0 in primele 20 de minute, la care se adauga victoria la limita din tur, ii facea pe ros-albastrii sa se gandeasca deja la finala de la Eindhoven, de pe 10 mai, insa tocmai asta i-a costat atat de scump. La adapostul scorului stabilit inca din minutul 23 de Goian, Steaua a facut un pas inapoi sinucigas, desi felul in care Boro trecuse in sferturile de finala de Basel, victorie cu 4-1 dupa ce elvetienii au castigat in tur cu 2-0 si au condus pe "Riverside" cu 1-0, trebuia sa fie un motiv de ingrijorare. Ros-albastrii au facut singurul lucru care nu era indicat in fata unei echipe engleze: s-au retras in propriul careu si au asteptat atacurile gazdelor. Echipa lui McClaren nu a intampinat nici un obstacol pana la 20 de metri de poarta Stelei, iar de acolo suturile si centrarile au curs garla spre nesigurul Carlos. Asa cum anticipam la finalul intalnirii tur, Steaua a avut parte pe "Riverside" de un meci asemanator celui jucat de Rapid la Hamburg, in optimile competitiei. Giulestenii au rezistat atunci si au obtinut calificarea pentru ca Dani Coman a fost ingerul pazitor, si nu gropar, precum Carlos, iar visiniii nu s-au multumit sa se apere disperat, ci au avut si vreo doua-trei contraatacuri care puteau "ucide" meciul. Le-au ratat, dar faptul ca nu au incercat sa pacaleasca fotbalul i-a rasplatit in final cu mult noroc, la o ratare uriasa a nemtilor. Steaua nu a contat deloc in atac in repriza a doua, in ciuda faptului ca McClaren a renuntat la un fundas central, apoi si la un mijlocas lateral, in locul lor aruncand in lupta doi atacanti. Olaroiu le facea semne disperate jucatorilor sai sa se apere mai avansat, dar schimbarile sale tradau disperarea: trei fundasi trimisi in teren, care, alaturi de Radoi, redevenit stoper, a facut ca Steaua sa incheie jocul cu opt aparatori! Marele merit al haoticei echipe engleze a fost ca a crezut pana la final in calificare, ca a facut foarte bine ceea ce stie si ca a profitat din plin de cadoul nesperat venit din retragerea campionilor Romaniei. Boro, luata peste picior in Anglia pentru ca in peste 100 de ani de existenta nu a castigat mai nimic, exceptand o Cupa a Ligii in 2004, a intrat in istorie in seara in care Steaua visa sa rescrie istoria, sa revina intr-o finala europeana dupa 17 ani si sa castige un nou trofeu la 20 de ani de ca Cupa Campionilor de la Sevilla. Steaua paraseste Europa cu un gust amar, fiindca a avut un picior si jumatate in finala de la Eindhoven, chiar daca satisfactia unui parcurs peste asteptari este si ea mare. (B.G.)
MIDDLESBROUGH FC - STEAUA 4-2 (1-2),in tur 0-1
Au marcat: MACCARONE (33, 88), VIDUKA (64), RIGGOT (72) / DICA (16), GOIAN (24)
"Riverside Stadium", Middlesbrogh; spectatori: 34.622.
MIDDLESBROUGH: Jones - Parnaby, Riggott, Southgate (26 Maccarone), Queudrue - Downing, Boateng, Rochemback, Taylor (55 Yakubu) - Viduka, Hasselbaink (89 Ehiogu). Antrenor: Steve McClaren.
STEAUA: Carlos - Ogararu, Goian, Ghionea, P. Marin - Oprita (81 E. Baciu), Radoi, Lovin, Bostina (87 Nesu) - N. Dica, V. Iacob (68 D. Balan). Antrenor: Cosmin Olaroiu.
Cartonase galbene: Boateng (60), Hasselbaink (62) / Dica (68), Carlos (71), D. Balan (74), Lovin (74).
Au arbitrat: L. Michel - M. Balko, R. Slysko (toti din Slovacia).
Jucatorii stelisti erau daramati la finalul partidei
Mirel Radoi: "Fotbalul ne-a judecat"
Capitanul ros-albastrilor a admis ca echipa s-a retras prea mult si ca nu a mai pus in pericol poarta adversa in finalul meciului
Jucatorii stelisti erau daramati fizic si, mai ales, psihic, dupa o eliminare atat de dramatica. Majoritatea nu au avut puterea sa vorbeasca, iar Banel Nicolita, suspendat, a parasit "Riverside Stadium" in lacrimi. "Am condus practic cu 3-0. Fotbalul are doua legi: apararea si atacul. Daca nu le respecti, te judeca. Mijlocul nostru nu a jucat foarte bine. La 2-0 am jucat numai in aparare. Am intrat in jocul lor si asta a contat. Am avut meciul in mana. Puteam sa jucam in finala... Asta e", a spus Radoi. Un alt jucator care a acceptat sa comenteze a fost Florin Lovin. "Nu stiu, practic nu realizam. Ne duceam... Nu stiu cate nopti nu o sa mai dormim. Am luat trei goluri in 45 minute. Nu pot sa cred. Probabil am fost speriati de ceea ce am putut realiza. Am facut jocul nostru care ne caracteriza, i-am lasat sa ne domine... Probabil daca eram cu 2-0 la pauza era altceva. De la primul pana la ultimul suntem vinovati. E o drama.. Nu stiu care dintre noi va mai ajunge aici... Chiar vorbeam inainte de meci ca banii (n.r. prima de 100.000 de euro promisa in cazul calificarii in finala) nu mai aveau nici o motivatie", a spus mijlocasul Stelei. Gabriel Bostina, unul dintre fotbalistii criticati de Gigi Becali, si-a adus aminte sI de alte meciuri incheiate trist de ros-albastri. "Normal ca e o drama. Am fost la nici un pas de o finala. Asta e. Cred ca e mai bine ca fiecare sa se gandeasca ce a facut. Dupa Rosenborg, sa fii la un centimetru de o semifinala europeana...", a declarat Bostina. (B.G.)
Antrenorul Stelei a incercat sa explice cum a pierdut Steaua calificarea
Olaroiu: "Ne-am retras prea mult"
De partea cealalta, Steve McClaren, tehnicianul lui Boro, nu gasea suficiente superlative pentru a-si lauda jucatorii
La finalul partidei, Cosmin Olaroiu a incercat sa explice cum a primit Steaua patru goluri pe "Riverside" si a ratat finala, insa afirmatiile sale nu au lamurit daca el a ordonat retragerea sau daca jucatorii au facut-o de capul lor. "Este greu sa vorbesti dupa un astfel de meci. A fost ceva neasteptat pentru noi sa primim patru goluri dupa 2-0. Am facut greseala sa credem ca putem pastra scorul si am platit pentru asta. Am facut cateva erori, am facut pasul inapoi si s-a intamplat ce s-a intamplat. La 2-0 am avut calificarea in mana, dar am pierdut-o. Dupa ce am primit gol ne-am speriat, am intrat in panica si nu ne-am mai putut reveni. A fost multa dorinta si putina luciditate", a spus Olaroiu. "In mintea noastra a fost ca nu putem primi trei goluri. Ne-am aparat prea aproape de poarta, mijlocasii au coborat prea mult si nu am reusit sa cream presiune la mijlocul terenului. Asa au putut sa lanseze mingi in careul nostru, iar experienta si valoarea lor si-au spus cuvantul. Banel Nicolita putea pune in dificultate apararea lor, cu viteza lui superioara celor care au jucat azi si prin capacitatea sa de efort", a comentat Olaroiu. El s-a referit si la faza ofensiva, nula in partea secunda pentru Steaua. "Am avut doua contraatacuri trei contra doi si nu am stiut sa le folosim. Trebuia sa-i tinem departe de poarta, dar nu am reusit. Englezii au inceput intr-un sistem 3-5-2, lucru pe care l-am prevazut, eram pregatiti, apoi au trecut la 4-4-2, asa cum au mai jucat si era oarecum avantajos pentru noi. Carlos a facut acea greseala mare la golul doi. Aveam putine solutii, la inceput ne gandeam sa jucam cu Balan si Oprita, dar am fortat putin intrarea lui Victoras Iacob. Am reusit sa tinem jocul departe de poarta noastra, dar Iacob nu putea sa reziste pana la final dupa atata timp de absenta", a adaugat tehnicianul stelist. "Radoi si Lovin s-au retras prea mult, dar cand joci cu patru atacanti impotriva a patru aparatori, fundasii pot gresi si de aia au coborat si ei si au lasat mijlocul descoperit. Jucatorii trebuie sa depaseasca acest moment nefericit in viata lor, au posibilitatea de a face lucruri si mai bune. In final, Bostina cedase si el, dar mai erau cinci minute, iar Balan si Nesu au incercat sa tina mingea departe de poarta", a mai spus Olaroiu. De partea cealalta, Steve McClaren, nu gasea suficiente cuvinte de lauda pentru elevii sai. "Este incredibil ce s-a intamplat. Am intors rezultatul cu Basel, acum si cu Steaua, nu imi vine sa cred! Nu pot sa-i felicit indeajuns pe acesti jucatori, care au dovedit o tarie de caracter si o determinare extraordinare. Nu credeam ca fulgerul poate lovi de doua ori in acelasi loc, dar iata ca s-a intamplat. Am meritat calificarea, pentru ca am obtinut-o muncind din greu, iar acum, daca am ajuns in finala, cred ca putem merge mai departe sa o castigam", a spus McClaren. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.