Satul doljean Rast va fi stramutat, deoarece este prea riscant ca localnicii sa se mai intoarca la locul unde au avut gospodariile. Autoritatile au decis ca Noul Rast sa fie amplasat exact unde se afla acum tabara sinistratilor. Oamenii ale caror cas

Satul doljean Rast va fi stramutat, deoarece este prea riscant ca localnicii sa se mai intoarca la locul unde au avut gospodariile. Autoritatile au decis ca Noul Rast sa fie amplasat exact unde se afla acum tabara sinistratilor. Oamenii ale caror case s-au prabusit din cauza apelor abia asteapta sa se mute, altii sunt insa reticenti. 85% la suta din casele din Rast s-au prabusit sau stau sa cada din cauza revarsarii apelor Dunarii.
Bilantul provizoriu realizat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) indica peste 128.000 de hectare de teren inundate, din care 60.000 de hectare numai in judetul Dolj. Revarsarea dirijata a Dunarii a acoperit cu apa 69.674 de hectare de teren in judetele Dolj, 48.823 hectare in Calarasi si 4.200 hectare in Ialomita.
Ploile, deversarile unor rauri si a Dunarii au afectat 59.006 hectare, judetele cu cele mai mari suprafete inundate fiind Calarasi (14.991 hectare), Dolj (10.688 hectare) si Tulcea (4.520 hectare). Ieri, o parte dintre persoanele evacuate au inceput sa se intoarca la casele lor, ca urmare a retragerii apelor si a actiunilor de motopompare. Cu toate acestea, ramaneau aproape 14.500 de localnici fugiti din calea apelor. Ieri, la ora 8.00, 14.488 de persoane aveau statutul de sinistrati.
Jumatate dintre acestea erau cazate in unitati scolare si sanitare, corturi, pontoane plutitoare si restul la rude sau cunostinte.
Cele mai multe persoane evacuate sunt tot in localitatile din judetul Dolj - 8.057, Calarasi - 5.036, Tulcea - 766, Constanta - 455 si Braila -103. Ca sa nu mai existe nici un fel de probleme privind specula cu ajutoarele primite, autoritatile au distribuit cartele pe baza carora persoanele evacuate sa primeasca alimente si apa.
Ministerul Administratiei si Internelor a precizat ca au fost afectate 154 de localitati, din 12 judete, apele inundand 1.540 de case, distrugand 443 si facand ca alte 143 sa fie in pericol de prabusire.

Ionela Neagu / ionela.neagu@curierulnational.ro

Echipament de ultima ora de la UE


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.