Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un proiect de hotarare de Guvern care prevede vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom direct catre salariati. Se exclude, astfel, vanzarea actiunilor destinate salariatilor prin intermedierea

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un proiect de hotarare de Guvern care prevede vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom direct catre salariati. Se exclude, astfel, vanzarea actiunilor destinate salariatilor prin intermedierea unei asociatii, a declarat vineri ministrul de resort, Codrut Seres. "Daca ar fi fost si prin intermediul asociatiei, ar fi trebuit sa fie cel putin o ordonanta de urgenta, sau un proiect nou de lege", a afirmat Seres. Potrivit acestuia, proiectul de hotarare de Guvern este redactat, urmand sa fie trimis pentru avizare la o serie de ministere. In final, proiectul va fi analizat si aprobat de Guvern "cat mai repede, cu sau fara amendamente, astfel incat in cel mai scurt timp sa inceapa procesul de vanzare a actiunilor".
Ministrul Economiei a negat informatiile aparute recent in presa, potrivit carora Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) ar fi trimis unor angajati ai Petrom solicitari pentru atestarea calitatii de salariat al companiei petroliere, in vederea primirii de actiuni. "Daca au transmis, foarte bine, ei sunt in momentul de fata inregistrati cu documentele respective. Imediat ce proiectul va trece prin Guvern, vom declansa procedurile de vanzare", a spus Seres. El a confirmat ca in urma cu circa zece zile a primit "doua-trei astfel de cereri" de la cei indreptatiti sa cumpere actiuni, pe care le-a transmis OPSPI.

Actiunile companiei, mina de aur pentru Asociatia Salariatilor

Fostii si actualii salariati ai Petrom au posibilitatea sa achizitioneze de la stat actiuni ale companiei in limita a 8%, conform contractului de privatizare semnat de autoritati cu grupul austriac OMV. Acestia pot achizitiona titlurile la valoarea la care au fost achizitionate de OMV, adica la un pret de 5,25 eurocenti pe actiune, echivalentul a 0,185 lei la cursul actual al euro. La cotatia actuala a actiunilor Petrom, de 0,565 lei pe actiune, pachetul de 8% care va ajunge la angajati valoreaza aproape 800 milioane de euro. Insa acestia vor plati statului de trei ori mai putin decat pretul pietei, adica doar 235 de milioane de euro, pentru ca vor cumpara la acelasi pret achitat de OMV in 2004. Pana acum, actiunile angajatilor au fost atribuite prin intermediere Asociatiei Salariatilor din Industria Petroliera, condusa de Liviu Luca, insa procurile prin care asociatia era imputernicita sa cumpere titluri in numele angajatilor companiei Petrom au expirat, iar procesul trebuie reluat. La inceputul lunii august a anului trecut, Asociatia Salariatilor din cadrul Petrom a format un consortiu cu banca de investitii Credit Suisse pentru a negocia cumpararea a 8% din actiunile Petrom, desi Guvernul nu stabilise inca modalitatea de transfer a actiunilor. Credit Suisse First Boston a fost mandatata de Asociatia Salariatilor sa finanteze cu 235 milioane de euro cumpararea pachetului de 8%, iar banca ar urma sa primeasca in schimb o parte din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.