Corpul impaiat al unui spaniol care a trait in secolul al XIX-lea - singurul caz cunoscut de european conservat in acest mod - a fost expus la muzeul Allard din Montbrison. Cadavrul impaiat a fost pastrat timp de 150 de ani intr-un sicriu modest din
Corpul impaiat al unui spaniol care a trait in secolul al XIX-lea - singurul caz cunoscut de european conservat in acest mod - a fost expus la muzeul Allard din Montbrison. Cadavrul impaiat a fost pastrat timp de 150 de ani intr-un sicriu modest din lemn situat in muzeul Allard, care pe timpuri era resedinta unui aristocrat bogat, relateaza Afp, citata de Mediafax. Corpul a fost expus publicului la cererea unui jurnalist catalan, care face o ancheta in legatura cu soldatii spanioli cazuti prizonieri incepand cu anul 1809, dupa ce armata lui Napoleon I a invadat peninsula iberica. Unii dintre acesti prizonieri au fost exilati in Forez, in partea central - estica a Frantei. In timpul acestei anchete, jurnalistul a descoperit destinul exceptional al omului mort din Montbrison. Conform documentelor istorice, barbatul a fost adus in Franta de un cetatean de vaza al orasului, Jean-Baptiste d'Allard, pentru a ajuta la construirea hotelului acestuia. Spaniolul, care avea 30 de ani, a murit in urma unui accident, cazand de pe schele.
Bogatul aristocrat a avut ideea de a "conserva" corpul victimei si a apelat pentru acest lucru la un taxidermist parizian. Spaniolul trebuia sa se alature colectiei de animale impaiate a aristocratului, formata din ursi, tigri, girafe. Aristocratul urma sa expuna corpul impaiat in "cabinetul de curiozitati". In decursul ultimilor ani au mai fost descoperite cel putin doua cadavre impaiate dupa aceeasi metoda ca "spaniolul din Montbrison": "negrul din Banyoles", restituit de Spania Botswanei, si "Venus hotentota", care ar trebui restituit de Franta Africii de Sud. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.