Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri destituirea din Magistratura a procurorului Andrei Lazar, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, ca urmare a condamnarii definitive a acestuia la un an de inchisoare, cu suspendare, pentru comiterea i
Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri destituirea din Magistratura a procurorului Andrei Lazar, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, ca urmare a condamnarii definitive a acestuia la un an de inchisoare, cu suspendare, pentru comiterea infractiunilor de fals si favorizare a infractorului. Decizia de condamnare a fost data la 15 martie 2006 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis recursul declarat de Directia Nationala Anticoruptie si l-a condamnat pe procuror, alaturi de sotia acestuia, avocata Carmen Elena Lazar si subofiterul de politie, Puiu Marian Tudor, de la Biroul Antidrog al Politiei Sector 3.
Initial, atat procurorul Andrei Lazar, cat si politistul Puiu Marian Tudor, fusesera achitati, in mod inexplicabil, pentru inexistenta faptelor pentru care au fost trimisi in judecata, de catre judecatoarele Antoaneta Nedelcu si Dumitrita Piciarca, de la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala, prin sentinta nr. 69 din 5 iulie 2005. Cele doua judecatoare s-au limitat doar la condamnarea, cu suspendare, a avocatei Lazar (care fusese arestata de procurorii DNA), rationand ca nu exista nici o proba care sa faca legatura intre aceasta si sotul ei. DNA a declarat insa recurs, care a fost admis, Inalta Curte de Casatie, instanta care a retinut "gresita achitare" a celor doi. Astfel, avocata Carmen Elena Lazar a primit doi ani si sase luni de inchisoare, cu executare, pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri si favorizarea infractorului, iar ceilalti doi inculpati cate un an de inchisoare, cu suspendare.
11.000 de dolari la negru
Judecatorii supremi au retinut ca avocata Carmen Lazar a intrat in martie 2003 in relatii profesionale cu iranianul Mafi Abbas, condamnat la zece ani inchisoare pentru trafic de droguri, aflat in detentie la Penitenciarul Rahova. Avocata a pretins ca are mari relatii in politie si parchet si a promis lui Mafi Abbas ca-i va reduce la trei ani pedeapsa primita, in schimbul a 20.000 de dolari. Avocata a primit o transa de 11.000 de dolari, fara chitanta, de la sotia iranianului, pentru a-si duce la indeplinire promisiunea. Ea l-a sfatuit pe iranian sa dea o declaratie falsa, in sensul de a denunta un traficant de droguri, astfel incat lui Mafi Abas sa i se poata aplica art. 16 din Legea 143/2000, in vederea reducerii anilor de inchisoare. Carmen Lazar a adus cativa politisti la penitenciar, pentru luarea declaratiilor dictate de aceasta, declaratii in care s-a indicat numele unui infractor urmarit pentru trafic de droguri. Denuntul initial dat de iranian nu a servit la nimic, insa, datorita influentelor exercitate, s-a ajuns ca dupa ce un anume Mehmed Nuri sa fie arestat pentru comercializarea a 150 grame de heroina, subinspectorul Puiu Marian Tudor, de la Politia Sector 3, sa consemneze intr-un proces-verbal ca prinderea traficantului s-a facut ca urmare a informatiilor furnizate de Mafi Abas. Ulterior, procurorul Andrei Lazar, sotul avocatei, la care a ajuns deloc intamplator dosarul, a eliberat la 05.12.2003 o adresa catre Biroul de Avocatura Corneliu Petre, in care a afirmat oficial ca prinderea traficantului s-a facut ca urmare a denuntului lui Mafi. Judecatorii chemati sa decida asupra reducerii pedepsei, in baza actelor false confectionate de anchetatori, nu s-au lasat pacaliti, astfel incat planul a dat gres. Deoarece avocata a refuzat sa returneze cei 11.000 dolari platiti la negru, sotii Mafi s-a considerat inselati si au formulat denunturi in care au dat cartile pe fata. Presedintele Romaniei a fost investit ieri de CSM sa semneze decretul de eliberare din functia de magistrat a procurorului Lazar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.