Romania a pierdut, ieri, primul soldat pe frontul din Irak, in urma unui atentat. Caporalul Bogdan Hancu a fost ucis de explozia unei masini-capcana, alaturi de alti 3 soldati italieni. Anuntul oficial al tragediei petrecute la sud de An Nassyria a f

Romania a pierdut, ieri, primul soldat pe frontul din Irak, in urma unui atentat. Caporalul Bogdan Hancu a fost ucis de explozia unei masini-capcana, alaturi de alti 3 soldati italieni. Anuntul oficial al tragediei petrecute la sud de An Nassyria a fost facut la Roma de ministrul italian al Apararii. Hancu se afla la prima sa misiune externa.
Agentia Reuters a transmis ca atacul a fost comis cu un dispozitiv exploziv amplasat pe marginea drumului, cea mai mare amenintare la adresa soldatilor straini mobilizati acum in Irak, in cadrul coalitiei multinationale. Bogdan Hancu este primul soldat roman care isi pierde viata in Irak. In timpul atentatului au fost ucisi si 3 militari italieni, iar un al patrulea a fost grav ranit. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a anuntat ca, ieri dimineata, in jurul orei 8.00, un militar roman aflat in misiune in Irak si-a pierdut viata, in apropiere de localitatea An Nassyria, in timpul unei misiuni. Bogdan Hancu, in varsta de 28 de ani, era casatorit si lucra la o Unitate Militara din Iasi din anul 2003. El facea parte din compania de Politie Militara care participa la operatiunea Antica Babilonia, in Irak, si se afla in misiune din luna ianuarie a acestui an. Ieri dimineata, acesta se afla intr-o patrula mixta italiano-romana, formata din 4 vehicule, care efectua o misiune de monitorizare si antrenare a politiei irakiene. Patrula a fost atacata, in jurul orei 8.00, explozia masinii-capcana dand nastere unui adevarat carnagiu. La bordul masinilor se aflau un ofiter italian, 15 militari din trupele de carabinieri si un singur gradat al Politiei Militare romane. Incidentul este cercetat de o Comisie mixta italiano-romana. Compania de Politie Militara romaneasca este alcatuita din 100 de militari si actioneaza in Camp Mittica, langa localitatea An Nassyria.

Masinile-capcana seamana moarte

Ieri, autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat regretul pentru moartea soldatului, dar spun ca o decizie de retragere a trupelor nu poate fi luata acum. O astfel de hotarare a luat Bulgaria, dupa ce doi soldati ai sai au fost ucisi in Irak. Potrivit ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, pericolul in Irak te pandeste la fiecare pas. "Situatia este instabila, iar atacuri sangeroase au loc in fiecare zi. Trupele coalitiei cad victime insurgentilor, indiferent de ce operatiuni indeplinesc", a precizat oficialul roman.
Bombele-capcana de pe marginea drumurilor seamana moarte. Ele pot fi plasate in cele mai neasteptate locuri, de la cadavre de animale, la cutii de suc. In 2005, aceste dispozitive au fost numite "Ucigasul numarul 1" al trupelor. Aproape 80 la suta dintre atacurile din Irak carora le cad victime soldati ai Coalitiei sunt realizate cu bombe-capcana.
Noua militari romani si-au pierdut viata pana acum in misiuni de lupta peste hotare. Romania are peste 2.000 de soldati dizlocati in diverse zone ale lumii. 900 se afla in Afganistan, in Irak sunt 800, iar in Kosovo si Bosnia-Hertegovina, aproape 300. Trupul soldatului a fost adus azi-noapte in tara, odata cu revenirea din Irak a unei delegatii care efectuase o vizita oficiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.