Acuzata de procurorii anticoruptie de instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii si fals in declaratii si pensionata la cerere de Consiliul Superior al Magistraturii, Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Capitalei, a lipsit ieri de
Acuzata de procurorii anticoruptie de instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii si fals in declaratii si pensionata la cerere de Consiliul Superior al Magistraturii, Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Capitalei, a lipsit ieri de la procesul privind modul de dobandire a locuintei sale pentru ca... este racita.
Avocatul a cerut amanarea procesului, prezentand instantei supreme acte medicale, care atesta ca fosta judecatoare Maria Huza sufera de viroza. Solicitarea a fost admisa de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au stabilit ca urmatorul termen sa fie in 8 iunie.
La sfarsitul lunii ianuarie, Maria Huza a fost trimisa in judecata de catre procurorii anticoruptie, sub acuzatiile de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii, Inalta Curte de Casatie si Justitie fiind sesizata sa se pronunte asupra vinovatiei magistratului. Ulterior, CSM a luat act de suspendarea din functia de judecator a fostei presedinte a Tribunalului Bucuresti, fapt care atrage suspendarea de drept a calitatii de membru al Consiliului.
Consiliul a admis cererea de pensionare a Mariei Huza, decretul de eliberare din functie fiind semnat de presedintele Traian Basescu la inceputul lunii februarie. Avand in vedere ca Maria Huza este pensionara, instanta suprema si-ar putea declina competenta catre judecatorie.
Alaturi de Huza a fost deferit justitiei Mihai Enachescu, director la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Municipiului Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de acordare de credite cu incalcarea legii.
Potrivit rechizitorului, in anul 2001, folosindu-se de calitatea de presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza a obtinut un apartament cu suprafata de aproape o suta de metri patrati (pe strada Ion Pilat, in zona Centrului Civic din Capitala).
Pentru apartamentul de patru camere, atribuit de Administratia Fondului Imobiliar la data de 29 noiembrie 2001, Maria Huza trebuia sa plateasca suma de 745 de milioane de lei.
Acesta trebuia achitat in rate pana in anul 2015, dar judecatoarea l-a platit integral la inceputul acestui an, o data cu izbucnirea scandalului.
Desi, la momentul cumpararii, Maria Huza ar mai fi avut o casa la Slatina, judecatoarea a uitat sa o treaca in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere al apartamentului. Ulterior, magistratul si-ar fi vandut vila cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata.
Mai mult, la momentul obtinerii apartamentului, Maria Huza avea varsta de 49 de ani si cinci luni, fiind casatorita de 20 de ani, motiv pentru care, din punct de vedere legal, nu ar fi trebuit sa beneficieze de apartamentul destinat tinerilor casatoriti. Limita de varsta a tinerilor care obtin locuinte subventionate trebuie sa fie sub 35 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.