Editia aniversara (a zecea) a Festivalului Filmului European s-a deschis ieri seara cu proiectia de gala (Sala Palatului) a peliculei "Secretul" (Cache/ Hidden), in regia lui Michael Haneke, coproductie Franta/ Austria/ Germania/ Italia (2005). Este
Editia aniversara (a zecea) a Festivalului Filmului European s-a deschis ieri seara cu proiectia de gala (Sala Palatului) a peliculei "Secretul" (Cache/ Hidden), in regia lui Michael Haneke, coproductie Franta/ Austria/ Germania/ Italia (2005). Este povestea unei familii europene mic-burgheze, care se considera liberala si toleranta, dar care-si pierde cumpatul atunci cand afla ca fiecare miscare ii este filmata. Pelicula propune o analiza a sentimentului european de vinovatie generat de politica de tip colonialist si de relatiile interrasiale. Din distributie fac parte Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Lester Makedonsky, Maurice Benichou, Annie Girardot, Bernard Le Coq, Daniel Duval, Nathalie Richard. Filmul a fost galonat cu multe premii, printre care Premiul EFA pentru "cel mai bun actor intr-un rol principal", "cel mai bun regizor", "cel mai bun montaj" si "cel mai bun film"; Premiul FIPRESCI pentru "cel mai bun regizor"; premii la Cannes 2005 si la alte festivaluri importante.
Romania participa la festival cu doua lungmetraje - "Totul despre fotbal", in regia lui Andrei Blaier si "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu - si cu doua mediumetraje - "Tertium non datur", in regia lui Lucian Pintilie si "Visul lui Liviu", regia Corneliu Porumboiu. In Bucuresti, toate filmele participante in festival vor fi proiectate la Cinema Studio. Programul va cuprinde 41 de filme din 23 de tari europene. Selectia apartine ambasadelor si institutelor culturale ale tarilor membre ale Uniunii Europene (UE), ale statelor candidate si ale celor in curs de aderare si este reprezentativa pentru productia cinematografica europeana a ultimilor ani. Organizatorul principal al evenimentului - Delegatia Comisiei Europene - spera ca si aceasta editie a festivalului sa le aduca romanilor Europa mai aproape, "cu sperantele si framantarile ei, cu proiectele ei intr-o continua devenire, la care si Romania va putea, in curand, contribui, ca nou stat membru al UE".
Aceasta a zecea editie a Festivalului - organizat pentru a marca sarbatorirea Zilei Europei (9 mai) - se va derula in cinci orase, dupa urmatorul program: Bucuresti (27 aprilie-11 mai), Craiova (4-7 mai), Sibiu (9 mai), Timisoara (18-21 mai) si Iasi (25-28 mai). Festivalul este organizat de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania si Uniunea Cineastilor din Romania. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.