In cinstea Zilei Internationale a Dansului (29 aprilie), Centrul National al Dansului (CND) din Bucuresti (CND) organizeaza un maraton dansant cu incepere de maine (vineri 28 aprilie). Sunt pregatite evenimente cu tematica si specific diferite, avand
In cinstea Zilei Internationale a Dansului (29 aprilie), Centrul National al Dansului (CND) din Bucuresti (CND) organizeaza un maraton dansant cu incepere de maine (vineri 28 aprilie). Sunt pregatite evenimente cu tematica si specific diferite, avand ca locatie diverse scene sau cluburi din Capitala.
Iulia Weiss si Emil Mandanac vor dansa, de la orele 19.00, la Teatrul ACT, in spectacolul "Need for speed", a carui coregrafie o semneaza Madalina Dan. La scurt timp, celor doi le va urma Adrian Stoian, coregraf si interpret in "Crossroads of illusion". "Inainte si inapoi (un fel de fair play)" se joaca La Scena de la orele 20.00, in coregrafia Ioanei Marchidan; interpreti: Iulia Bara, Cristina Maria Vasilescu, Steliana Balacianu, Mihai Nita, Ioana Marchidan. Studentii anului patru actorie UNATC "I.L. Caragiale" (coordonator: lector univ. drd. Doru Ana, directia scenica prep. univ. Lorette Enache), se vor intreba - la Studioul Casandra, orele 19.00 - "Vor mai inflori florile-n noroi?", dupa "Victimele datoriei" de Eugen Ionesco. La CND, de la orele 20.00, va avea loc o instalatie coregrafica - invitati: Compania Orion Balet, Sergiu Anghel, Raluca Botez, Andreea Capitanescu, Florin Fluieras, Iuliana Stoianescu, Mihaela Dancs, Andreea Novac, Alexandra Pirici, Ion Dumitrescu, Adriana Gheorghe, Mihaela Michailov, Adrian Schiop, Claudiu Cobilanschi, Simona Popescu, Vlad Iachim, Paul Dunca, Cristian Crisbasan, Elena Vladareanu, Bogdana Pascal, Manuel Pelmus - si demonstratie de breakdance cu formatiile Supersonic si Efect. Intre orele 23.00-04.00, se va audia milonga cu muzica live in Clubul Chocolat.
Sambata, de la orele 20.30, Razvan Mazilu va dansa, in Club Prometheus, pe coregrafia lui Florin Fieroiu, in "Sell me". In Clubul "Cafe & Terrace" vor avea loc mai multe reprize de dans:
l orele 19.00-20.30, lectie gratuita de tango Nuevo * orele 20.30-21.30, lectie gratuita de tango milonguero * orele 21.00-01.00 milonga cu demonstratii de tango argentinian, Ney Melo & Jenifer Bratt (SUA), Alina si Catalin Dumitrescu, Tudor Mihai & Raluca Aldea. De la orele 21.00, in Clubul Green Hours, vor fi proiectate o serie de filme-dans, produse de TVR Clutural si realizate de Bogdana Pascal.
In 1982, Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru (ITI - UNESCO) a infiintat Ziua Internationala a Dansului, care este celebrata in fiecare an pe 29 aprilie. Data reprezinta ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre, un reformator al dansului, nascut in 1727. Intentia Zilei Internationale si a mesajului, lansat anual cu aceasta ocazie de catre o personalitate cunoscuta la nivel mondial, este sa-i aduca laolalta pe toti cei interesati de dans, sa sarbatoreasca aceasta forma de arta si sa-i dezvaluie universalitatea, sa depaseasca toate barierele politice, culturale, etnice.
Mihalcea nominalizat la Premiul Paris-Europa
Dansatorul si coregraful Mihai Mihalcea (foto), directorul CND, a fost nominalizat la Premiul Paris-Europa, acordat de Maison d'Europe et d'Orient din Paris. Pentru editia actuala au fost facute 30 de propuneri, juriul international anuntand, in afara lui Mihalcea, alte sase nominalizari: Sead Djulic - Youth Theatre (Mostar), Jeton Neziraj - Multimedia Art Centre (Pristina), Mylene Sauloy - Marcho Doryila (Paris), Ivan Medenica - Sterijino Pozorje (Novi Sad), Nevenka Koprivsek - Bunker (Liubliana), Mihai Fusu - (Coliseum Art Centre Chisinau). Premiul Paris-Europa este menit sa promoveze si sa recompenseze proiecte din domeniul artelor spectacolului sau al culturii in general. Festivitatea de decernarea va avea loc la Paris, pe 20 mai.
Mihai Mihalcea a absolvit Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Coregrafie, din Bucuresti, aminteste Rompres. Intre anii 1990-1992 a fost dansator la Opera Comica din Berlin, iar intre anii 1992 si 1996 a colaborat cu Compania Trouillas din Paris. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.