Un studiu elaborat de Item Club, centrul de cercetari al Ernst and Young, citat de "Le Monde", arata ca afluxul de imigranti veniti din Europa Centrala este o mana cereasca pentru economia britanica. Peter Spencer, autorul studiului, sustine ca impac
Un studiu elaborat de Item Club, centrul de cercetari al Ernst and Young, citat de "Le Monde", arata ca afluxul de imigranti veniti din Europa Centrala este o mana cereasca pentru economia britanica. Peter Spencer, autorul studiului, sustine ca impactul acestui fenomen a fost extrem de bun: a contribuit la cresterea economiei acestei tari cu o cota de 0,2 la suta (2,9 miliarde de euro), a mentinut ratele dobanzilor la un nivel scazut (-0,5 la suta), a intinerit mana de lucru si a facut-o mai mobila si mai flexibila. Spre deosebire de precedentele valuri de imigranti, cele de acum aduc beneficii tuturor regiunilor Angliei si Scotiei, avide de forta de munca. Cu toate acestea, releva studiul, accesul pe piata muncii pentru britanici a devenit tot mai dificil, dupa cum este tot mai greu sa obtina un salariu cel putin egal cu cel avut la precedentul loc de munca. "Le Monde" reaminteste ca, incepand din 2004, cetatenii proveniti din noile state membre ale UE beneficiaza de acces liber pe piata muncii. In doi ani, 300.000, dintre care 60 la suta polonezi, s-au instalat in Marea Britanie. In 2005, imigratia neta a atins cifra record de 233.000 de persoane. Aceasta deschidere, releva Le Monde, are la baza convingerea ca muncitorii din Est vor fi destul de numerosi pentru a indeplini "mici servicii" pentru care nu trebuie apelat la imigranti din zone prea indepartate, al caror acces a devenit tot mai limitat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.