La conferinta de presa a domnului Calin Popescu Tariceanu, la Ploiesti, marti 25 aprilie, cu prilejul dezvelirii bustului lui I.G. Duca - asasinat de legionari in decembrie 1933 - actualul premier Tariceanu a facut o afirmatie curajoasa, dar oarecum
La conferinta de presa a domnului Calin Popescu Tariceanu, la Ploiesti, marti 25 aprilie, cu prilejul dezvelirii bustului lui I.G. Duca - asasinat de legionari in decembrie 1933 - actualul premier Tariceanu a facut o afirmatie curajoasa, dar oarecum hazardata: liberalii sunt, a spus domnia sa, "principala forta a coalitiei de guvernare, principalul ei motor".
Adevarat este ca liberalii sunt partidul cu cea mai buna calificare culturala si politica pentru a conduce o tara iesita din comunism. Cu guvernul ei condus de un liberal, cu ministrii ei semnificativi, cei mai multi liberali si cu lipsa de culoare a unui aliat democrat - care nu stie prea bine de ce partid european tine - liberalii dau, totusi, tonul... Este firesc, cu atat mai mult cu cat PSD este in delicvescenta si va continua probabil sa fie inca multa vreme.
Liberalii domnului Tariceanu stau, insa, relativ prost in sondaje, abia 20 la suta, desi economia si nivelul de viata cresc, chiar daca incet; stau prost, desi domnul Tariceanu reprezinta tara bine peste hotare, iar primirea ei in UE este iminenta. In ciuda faptului ca liberalii de azi au reusit sa renunte la relicve compromise prin colaborationismul lor cu eterna Securitate (dar nu chiar la toti), prestigiul celor de azi e mult sub al liberalilor dinainte de 1946... Ce-i de facut? Inainte de toate, liberalii sa-si probeze independenta de unele grupuri deochiate de interese, contrazicand pe presedintele Basescu, sa sustina cu mai multa hotarare pe Monica Macovei si sa apere, in continuare, drepturile cetatenilor impotriva unor servicii secrete neepurate si sa impuna epurarea lor de resturile Securitatii.
Deocamdata, liberalii sunt, insa, la 20 la suta, iar democratii, mult inaintea lor, in ciuda superioritatii liberalilor in multe privinte. Aceasta superioritate cognitiva este apreciata, deocamdata, de o minoritate. Abia dupa ce Partidul Liberal va fi devenit, prin ridicarea nivelului de cultura, si unul de masa, va putea fi el un motor al coalitiei. Deocamdata, pe marginea optimismului domnului Tariceanu, la Ploiesti, despre "principalul motor al coalitiei" (recte cel liberal) nu vor lipsi opiniile: "asa ar trebui sa fie, dar, deocamdata nu-i chiar asa"...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.