Victoria de duminica, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Ungaria, a adus coalitiei la guvernare o majoritate mult sporita in Parlament. Este pentru prima oara de la caderea comunismului in Ungaria, remarca "Le
Victoria de duminica, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Ungaria, a adus coalitiei la guvernare o majoritate mult sporita in Parlament. Este pentru prima oara de la caderea comunismului in Ungaria, remarca "Le Monde", cand un guvern este votat pentru un al doilea mandat succesiv. Desi ieri nu erau cunoscute rezultatele finale oficiale, dupa numararea a 95 la suta din voturile exprimate, Partidul Socialist si partenerii sai erau creditati deja cu 210 din cele 386 locuri in Parlament, cu 10 mai multe decat in prezent, iar premierul socialist Ferenc Gyurcsany urma sa-si mentina functia.
Corespondentii agentiilor internationale de presa atribuie victoria socialistilor "puternicului om politic" Gyurcsany, care pe ultima suta de metri a stiut, prin platforma sa electorala "impanata" cu stimulente sociale, sa recastige mai bine de 10 la suta dintre alegatorii care la primul tur nu-l votasera sau nu participasra la vot.
Principalul sau obiectiv declarat a fost sa aduca cetatenilor tarii pace si securitate in viata de zi cu zi. In plan economic, capitol sensibil, a promis cresterea competitivitatii tarii, reducerea deficitului bugetar si evitarea unei crize financiare.
Gyurcsany a contracarat cu eficienta prognozele catastrofale ale rivalului sau, Viktor Orban, care avertiza ca o victorie a socialistilor va aduce mai mult somaj, o crestere galopanta a inflatiei si bugete austere. Reuters remarca, insa, in comentariul sau, ca toate partidele, dar mai ales cele doua ce s-au intrecut pentru a obtine guvernarea, au facut si de data aceasta promisiuni financiare fara sustinere. Caci, adauga el, daca Ungaria cunoaste o crestere economica satisfacatoare, ea este "un elev codas" printre cei zece noi membri ai UE in materie de deficite publice, ele reprezentand, anul trecut, 6,1 la suta din PIB.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.