Pentru siderurgia romaneasca urmeaza o perioada severa, deoarece, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, prin aplicarea normelor europene de ajutor de stat, din 2005, siderurgia nu mai primeste nici o subventie explicita sau implicita.
Vol
Pentru siderurgia romaneasca urmeaza o perioada severa, deoarece, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, prin aplicarea normelor europene de ajutor de stat, din 2005, siderurgia nu mai primeste nici o subventie explicita sau implicita.
Volumul ajutoarelor de stat acordate in perioada 1993-2004 societatilor din industria siderurgica romaneasca se ridica la 49,985 miliarde de lei, din care 30,598 miliarde lei au fost luate de Sidex Galati. Sapte combinate care au primit ajutoare de stat vor mai putea beneficia de acest privilegiu abia dupa 1 ianuarie 2008. In aceasta categorie intra Ispat Sidex, Siderurgica Hunedoara, Combinatul Siderurgic Resita, COS Targoviste, Industria Sarmei Campia Turzii, Donasid si Otelul Rosu. Celelalte societati din siderurgie, care nu au primit ajutoare de stat, pot primi astfel de facilitati si pana in 2008.
La cererile UE cu privire la restructurarea sectorului siderurgic, piata mondiala a otelului se va mentine pe o panta ascendenta, ceea ce va incuraja cresterea capacitatii de productie si consolidarea in acest sector industrial. Siderurgia romaneasca si modul in care statul roman acorda ajutoarele de stat este permanent monitorizata de Bruxelles.
In Romania ponderea ajutorului este de peste patru la suta din Produsul Intern Brut, in timp ce in Uniunea Europeana aceasta nu depaseste 0,5-1 la suta din PIB si vizeaza domenii precum cercetarea, dezvoltarea regionala sau mediul. In ultimii 14 ani, siderurgia romaneasca a primit ajutoare de peste 17 miliarde euro, mare parte din acesti bani fiind insa risipiti, fara a produce efecte economice vizibile.
Deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeana in vederea aderarii a obligat la actiuni concrete de restructurare in siderurgie. Privatizarea Sidex poate fi un exemplu pentru celelalte companii. Inainte de privatizare, Sidex aducea pierderi zilnice de un milion de dolari, provocate de tranzactiile tip barter intre firmele "capuse". In patru ani de la privatizare, Mittal Steel Galati a devenit cea mai mare companie privata din Romania, cu o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari in 2004. Afacerile Ispat Sidex au crescut in fiecare an - de la 880 de milioane de dolari in 2001, la 2,1 miliarde de dolari in 2004. Productia combinatului a crescut din momentul privatizarii, de la 3,7 milioane de tone, in 2001, la aproape cinci milioane de tone, anul trecut. Circa doua treimi din aceasta productie sunt destinate pietelor externe, restul fiind contractat de firme din Romania, unde Mittal Steel Galati detine o cota de piata de 90-95 la suta.
Stranse cu usa de Comisia Europeana, autoritatile au inceput sa fie mai atente cum impart banii, unele ajutoare acordate pe parcursul anului trecut fiind acum anulate. In siderurgie, sase combinate printre care Mittal Steel Galati, Mittal Hunedoara, Mecel COS Targoviste, Mecel Industria Sarmei, CS Resita si Donasid Calarasi au beneficiat la privatizare de ajutoare de stat prin stergerea datoriilor in valoare de 1,7 miliarde dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.