Principalul comitet responsabil cu strategia Fondului Monetar International si-a incheiat duminica reuniunea de primavara, de la Washington, cu acceptarea unui plan ce confera tarilor in dezvoltare un cuvant mai greu in deciziile organizatiei. Agenti

Principalul comitet responsabil cu strategia Fondului Monetar International si-a incheiat duminica reuniunea de primavara, de la Washington, cu acceptarea unui plan ce confera tarilor in dezvoltare un cuvant mai greu in deciziile organizatiei. Agentiile americane de presa au relevat ca aceasta a fost practic tema care a dominat dezbaterile reuniunii, dar nu au lipsit din fruntea agendei nici chestiunile legate de spirala alarmanta a pretului la titei si marile dezechilibre existente in schimburile comerciale mondiale, cu precadere cele cu China.
"Este necesara salvarea eficientei si credibilitatii Fondului Monetar International", s-a subliniat in documentul prezentat la deschiderea reuniunii de catre executivul Fondului. Creat in 1944 pentru a se evita erorile comise in perioada dintre cele doua razboaie mondiale (devalorizari, protectionisme), care au dus la recesiune, FMI este acum constrans sa se adapteze la noile date ale economiei mondiale. Iar aceasta, sublinia ieri "Le Monde", de teama sa nu cada in desuetudine, intr-un moment in care tarile in dezvoltare au mai putina nevoie de creditele sale, ca urmare a puternicei cresteri economice mondiale. Este bine cunoscut faptul ca FMI este acum tinta multor critici din partea adversarilor globalizarii si liberalizarii economice, precum si a tarilor sarace, care spun ca influenta tarilor bogate este prea dominanta in cadrul FMI.
Seful FMI, spaniolul Rodrigo Rato, a anuntat ca la reuniunea FMI din septembrie, de la Singapore, va fi elaborat un nou sistem de votare, care sa acorde tarilor in dezvoltare mai multa pondere in luarea deciziilor.

Reforma vizeaza si o extindere a sferei competentelor FMI

Oficialitatile Fondului au declarat ca vor fi abordate si alte reforme, inclusiv masuri care sa confere FMI o responsabilitate mai mare in prevenirea crizelor.
Economia mondiala creste relativ rapid si nu s-a mai semnalat nici o criza majora de la cea din Argentina, de acum 4 ani. Unele tari, cum ar fi Brazilia, si-au platit ratele la FMI mai devreme decat se anticipa. Guvernatorul Bancii Centrale a Marii Britanii a avertizat ca, in aceste conditii, FMI ar putea deveni o institutie obscura. In opinia directorului executiv al Fondului, Rodrigo Rato, organizatia ar trebui sa capete un rol mai proeminent in supravegherea finantelor din tarile in curs de dezvoltare pentru prevenirea oricaror crize. De asemenea, Rato ar dori crearea unui sistem de mai buna coordonare cu guvernele din intreaga lume, pentru implementarea programelor convenite. FMI este ingrijorat, in continuare, de asa-numitele "dezechilibre globale", cum ar fi deficitul comercial al Statelor Unite care, in opinia conducerii Fondului, ar putea genera o recesiune globala.

Un nou sistem de vot va conferi puteri sporite Chinei si Indiei

Rodrigo Rato a promovat ideea de a se revizui modul in care se voteaza in interiorul FMI. In acest moment, tarile cele mai puternice economic au cele mai multe voturi, insa sistemul de distribuire a voturilor este depasit. Exista, insa, in opinia unora dintre membrii Fondului, temerea ca daca va fi modificat sistemul de vot in functie de actuala putere economica, tarile asiatice au toate sansele sa capete un rol sporit in conducerea FMI. Criticii lui Rodrigo Rato au cerut insa o reforma si mai profunda, astfel incat capacitatea de vot sa nu mai fie conditionata exclusiv de criteriul economic. In prezent, cota-parte din voturile ce revin Chinei este de 3 la suta, cu putin mai mare decat a Olandei, iar cea a Indiei este si mai mica. In planul de reformare a sistemului de vot sunt vizate indeosebi China, India, Coreea de Sud, Mexicul si Turcia. Analistii din Washington, familiarizati cu problemele FMI, prognozeaza negocieri extrem de dificile pe tema votului, in special intre americani si europeni.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.