Guvernul a aprobat un acord de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 140 milioane euro. Acesta vizeaza finantarea proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, destinate inchiri
Guvernul a aprobat un acord de imprumut intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 140 milioane euro. Acesta vizeaza finantarea proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, destinate inchirierii, potrivit unui comunicat al Executivului.
Costul total estimat al proiectului, prevazut a fi implementat pe o perioada de trei ani, este de 210 milioane euro, excluzand taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei. Imprumutul, care reprezinta 70% din valoarea totala a proiectului, va fi utilizat in perioada 2006-2007 pentru construirea unui numar de peste 9.000 de locuinte. El este acordat pe 20 de ani, din care cinci ani perioada de gratie.
Restul de 30 % din costurile de realizare a proiectului urmeaza sa fie acoperit din bugetele locale si din bugetul de stat.
Bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala este situat amplasamentul vor contribui cu 35,5 milioane euro. Din aceasta suma se va asigura costul terenului si cheltuielile pentru finantarea studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si viabilizarea terenurilor.
Aceasta contributie se majoreaza cu valoarea taxelor si impozitelor aferente activitatilor finantate de acestea.
Circa 34,5 milioane de euro vor fi acordati de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului - pentru finantarea documentatiilor tehnico-economice, a lucrarilor de constructie si pentru supravegherea executarii acestor lucrari.
Beneficiarii imprumutului sunt Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). ANL a fost desemnata ca agentie de implementare a proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, avand obligatia de a utiliza sumele alocate exclusiv pentru scopurile acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.