Tara noastra se afla pe locul al doilea in lume la colectarea si vinderea adreselor de mail catre care se trimite phishing si spam. Atacurile de tip phishing isi fac de cap pe intreg mapamondul, golind conturile a mii de utilizatori. Symantec Secu
Tara noastra se afla pe locul al doilea in lume la colectarea si vinderea adreselor de mail catre care se trimite phishing si spam.

Atacurile de tip phishing isi fac de cap pe intreg mapamondul, golind conturile a mii de utilizatori. Symantec Security ""descopera"" zilnic 7,9 milioane de mail-uri de tip phishing, ceea ce reprezinta o crestere de 39% comparativ cu 2005. Potrivit unui raport al companiei Softwin, Romania detine locul al doilea in lume la ""harvesting"", colectarea si vinderea adreselor de mail catre care se trimite phishing si spam (pe primul loc este SUA, iar pe pozitia a treia se afla China). De asemenea, Romania este in top 10 al tarilor care gazduiesc site-uri-fantoma, folosite de phisheri pentru a impersona site-urile originale.
FACTORUL UMAN. ""Phishing-ul se bazeaza pe cea mai intalnita vulnerabilitate in politicile de securitate: factorul uman"", spune Daniel Capatana, director de dezvoltare in cadrul Gecad ePayment. ""Utilizatorul este pacalit sa isi declare date personale (parole, datele cardului etc.), solicitarea parand a veni din partea unei institutii recunoscute (spre exemplu, banca la care utilizatorul are cont). Datele sunt colectate de persoanele care initiaza atacul si sunt folosite de obicei in scopuri financiare"", declara reprezentantul Gecad.
Si in Romania au inceput sa apara incidente de acest gen: celebrul caz cu strangere de donatii in numele BNR pentru sinistratii in urma inundatiilor, myx.net sau Best Computers.
""Atunci cand serviciile financiare online o sa prinda si in tara noastra, vom asista la o crestere spectaculoasa a phishing-urilor pentru romani"", ne-a declarat Vlad Valceanu, seful laboratorului antispam de la BitDefender. ""Pana atunci, infractorii romani prefera sa conduca atacuri phishing orientate catre cei din strainatate, in special America"", spune reprezentantul Bitdefender.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.