Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a implinit pe 21 aprilie 80 de ani, face parte dintre monarhii care au avut parte de perioade foarte lungi de domnie, alaturandu-se unor stramosi ai sai precum Elisabeta I, George al III-lea sau Victoria
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a implinit pe 21 aprilie 80 de ani, face parte dintre monarhii care au avut parte de perioade foarte lungi de domnie, alaturandu-se unor stramosi ai sai precum Elisabeta I, George al III-lea sau Victoria, transmite Reuters.
Elisabeta a II-a este regina Marii Britanii de aproape 53 de ani si nu intentioneaza sa abdice, pentru ca ea crede in ideea succesiunii la tron pe cale naturala.
Doua treimi dintre englezi sunt de acord cu ea. Dar regina actuala a Marii Britanii nu este singura care a avut parte de o perioada lunga de domnie.
Elisabeta I a Marii Britanii, fiica lui Henric al VIII-lea si a Annei Boleyn, nascuta in septembrie 1533, a fost ultimul monarh din dinastia Tudorilor. A devenit regina la sfarsitul anului 1558, la varsta de 25 de ani, fiind incoronata in luna ianuarie 1558. Elisabeta I nu s-a casatorit niciodata, nu a avut copii si a murit in martie 1603, la varsta de 69 de ani, dupa 44 de ani de domnie.
George al III-lea s-a nascut in iunie 1738, la Londra, fiind cel mai mare dintre fiii lui Frederic, print de Wales, si ai printesei Augusta de Saxa-Gotha. A devenit urmas la tronul Marii Britanii la moartea tatalui sau, in 1751, succedandu-i bunicului sau, George al II-lea, in 1760. A fost cel de-al treilea monarh apartinand Casei de Hanovra si, in acelasi timp, primul nascut in Anglia si care a avut engleza ca limba materna.
In timpul domniei, George, suferind de porfirie, o boala psihica, a avut doua crize majore, intre anii 1788 - 1789 si in 1801. Incepand din 1810 boala l-a invins aproape total. A fost considerat nepotrivit pentru a mai domni, fiul sau mai mare, viitorul George al IV-lea, succedandu-i la tron ca print regent din 1811. George a murit la castelul Windsor in ianuarie 1820, dupa o domnie de aproape 60 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.