Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, va primi 96,5 milioane lei prin rectificarea bugetara, aprobata miercuri de Guvern. Aceasta reprezinta 90,6% din totalul de 106,5 milioane de lei alocate Ministerului Economiei si Comer

Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, va primi 96,5 milioane lei prin rectificarea bugetara, aprobata miercuri de Guvern. Aceasta reprezinta 90,6% din totalul de 106,5 milioane de lei alocate Ministerului Economiei si Comertului.
Centrala nuclear-electrica de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW si care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.

Reactorul 2, o prioritate

Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007, moment in care centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.
Pentru lucrarile la aceasta unitate, Ministerul Finantelor a fost mandatat, ieri, de Guvern sa imprumute de urgenta 10 milioane de euro centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, imprumut ce va fi contractat in regim de urgenta si va fi pe termen scurt. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, achizitionarea de apa grea necesita fonduri de 95 de milioane de euro, in timp ce 122 de milioane de euro vor fi alocati terminarii lucrarilor. "Unitatea a doua a centralei este o prioritate pentru noi, dat fiind ca nefunctionarea ei poate duce la o crestere a pretului de achizitie al energiei electrice", a mai spus Marinescu.

2,2 miliarde euro pentru inca doua reactoare

MEC va propune, in curand, Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect ce necesita costuri de 2,2 miliarde de euro.
Varianta construirii in paralel a celor doua unitati a fost data de studiul de fezabilitate, care a aratat ca solutia este optima atat din punctul de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.
Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro, iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati este anticipat la 30 euro/MWh-35 euro /MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%.
De asemenea, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare va primi dupa rectificare patru milioane de lei, iar Compania Nationala a Huilei Petrosani doua milioane lei, se arata intr-un comunicat al MEC.
Mai mult, Companiei Nationale a Uraniului Bucuresti ii vor fi alocate fonduri de patru milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.