IBM a lansat o noua tehnologie proiectata sa imbunatateasca semnificativ siguranta produselor de consum, a echipamentelor medicale, a sistemelor de aparare si a mediilor digitale.
Dezvoltata de divizia de cercetare a IBM sub numele de cod "Sec
IBM a lansat o noua tehnologie proiectata sa imbunatateasca semnificativ siguranta produselor de consum, a echipamentelor medicale, a sistemelor de aparare si a mediilor digitale.
Dezvoltata de divizia de cercetare a IBM sub numele de cod "SecureBlue", noua tehnologie permite folosirea pe scara larga a mijloacelor de securitate specifice mainframe-urilor, folosite in mod obisnuit numai in cadrul centrelor de date.
Cu ajutorul criptarii, "SecureBlue" protejeaza confidentialitatea si integritatea informatiilor stocate pe un dispozitiv, codandu-le pentru a preveni utilizarea neautorizata a acestora chiar si de catre persoane care au acces sau control fizic asupra dispozitivelor respective. Pe masura ce dispozitivele digitale devin din ce in ce mai raspandite, iar importanta lor creste considerabil, informatiile sunt folosite tot mai mult pe sisteme disparate, devenind astfel si mai vulnerabile. In aceste conditii, asigurarea unor masuri de securitate eficiente devine din ce in ce mai importanta, din moment ce aceste dispozitive pot fi pierdute sau furate.
Tehnicile de criptare sunt implementate de mult timp pe sistemele de calcul ultraperformant. Insa aceste tehnologii sunt de obicei costisitoare si au un impact considerabil asupra performantelor sistemului, facandu-le dificil de utilizat pentru produsele de consum. "SecureBlue" este prima tehnologie care permite utilizarea criptarii chiar si pentru produsele electronice cu performante si costuri mai reduse.
Divizia IBM Technology Collaboration Solutions va colabora cu clienti si parteneri din industrii-cheie, precum cea a produselor electronice de consum, cea medicala, sectorul guvernamental si industria mediilor digitale, pentru a facilita integrarea tehnologiei "SecureBlue" in cadrul produselor si solutiilor. IBM Technology Collaboration Solutions va acorda licente pentru aceasta tehnologie si va furniza suportul tehnic necesar si serviciile de colaborare si de proiectare destinate implementarii solutiei "SecureBlue" pe sistemele clientilor, contribuind totodata si la fabricarea acestui produs pentru clienti.
Securitatea are o importanta covarsitoare pentru sistemele electronice, deoarece tot mai multe informatii personale si financiare sunt transmise si stocate electronic. Toate echipamentele de stocare a datelor sunt expuse riscurilor, insa pericolul principal nu il mai reprezinta centrele de date, ci dispozitivele cu un grad mai redus de securitate, cum ar fi computerele personale, telefoanele mobile si PDA-urile atasate retelelor wireless care sunt la fel de vulnerabile.
"SecureBlue" reprezinta o arhitectura de securitate care poate fi dezvoltata intr-un cip de microprocesor care furnizeaza capabilitati care pana acum nu erau disponibile pentru dispozitivele cu procesor "embedded". "SecureBlue" asigura atat securitatea cipurilor microprocesoarelor, cat si securitatea intregului dispozitiv bazat pe respectivul microprocesor. Deoarece are la baza un produs hardware sigur in detrimentul tehnicilor software, "SecureBlue" furnizeaza o protectie eficienta a datelor si un sistem sofisticat de aparare impotriva tentativelor de a copia in mod ilegal tehnologii si informatii sau de a compromite integritatea acestora.
"SecureBlue" poate fi folosit pentru a proteja confidentialitatea tuturor informatiilor stocate pe un dispozitiv, inclusiv a documentelor, a prezentarilor si a produselor software, precum si a codurilor necesare securitatii mijloacelor de comunicare si semnaturilor digitale.
Tehnologiile de protectie care au la baza criptografia si care sunt destinate prevenirii accesului neautorizat reprezinta o caracteristica de securitate disponibila in mod normal pentru sistemele de calcul ultraperformant, aceasta prevenind accesul hackerilor si compromiterea sistemelor electronice. Furnizand un nivel de securitate superior, "SecureBlue" faciliteaza utilizarea pe scara larga a mijloacelor de protectie bazate pe criptografie. Desi tehnicile de criptare ar trebui folosite pentru orice dispozitiv de stocare, fie ca este vorba de procesarea, stocarea sau transmiterea de informatii la nivelul unei retele, utilizarea acestor tehnici in afara centrelor de date s-a dovedit in general foarte costisitoare si dificil de implementat, intrucat necesita o putere de procesare considerabila pentru a cripta si decripta in mod repetat informatiile.
"SecureBlue" ofera mijloacele necesare dezvoltarii, in mod viabil si eficient, a unor procesoare puternic securizate, care sa stea la baza produselor electronice de consum - chiar si a celor oferite la preturi scazute - si poate imbunatati radical gradul de securitate a retelelor din cadrul organizatiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.