Romania ar putea inregistra in 2006 un deficit comercial de 13,12 miliarde euro, mai mult cu 3,12 miliarde de euro fata de anul trecut. Totodata, in 2010 deficitul comercial ar urma sa creasca la 21,7 miliarde euro, potrivit prognozei de primavara re

Romania ar putea inregistra in 2006 un deficit comercial de 13,12 miliarde euro, mai mult cu 3,12 miliarde de euro fata de anul trecut. Totodata, in 2010 deficitul comercial ar urma sa creasca la 21,7 miliarde euro, potrivit prognozei de primavara realizata de Comisia Nationala de Prognoza. Conform acesteia, exporturile FOB se vor cifra anul acesta la nivelul de 25,5 miliarde euro, in crestere cu 3,24 miliarde euro fata de 2005, iar in 2010 vor ajunge la 41,8 miliarde euro.
Principalele cauze pentru care deficitul comercial este prognozat cu o majorare considerabila ar fi, potrivit specialistilor, reducerea potentialului de export odata cu volumul tot mai abundent al importurilor, precum si aprecierea monedei nationale. La randul ei, cresterea pretului la utilitati ar fi avut un important efect negativ pentru societatile exportatoare.
"Anul acesta se va inregistra un volum record al cresterii deficitului autohton. E si normal, in momentul in care industria este erodata continuu. Aceasta pentru ca industria nu are conditii de dezvoltare, siguranta. Nu mai are nimeni curajul sa investeasca. De exemplu, am un caz concret. Anul trecut a fost elaborat un program de sustinere a firmelor prin care acestea isi puteau deduce 75% din impozitul pe profit pentru investitii in tehnologizare. Din martie acest procent s-a redus la 16. Firmele nu mai au curaj. Nu se poate exporta fara industrie", ne-a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.

Doar in primele 2 luni, deficit de 1,5 miliarde euro

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in primele doua luni ale anului 2006, a fost inregistrat un deficit de aproape 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 56% fata de perioada similara a anului trecut.
Explicatia cresterii dezechilibrului balantei comerciale a Romaniei este data de sporirea accentuata a importurilor, respectiv cu 30% mai mari in ianuarie si februarie, fata de perioada similara a anului precedent.
Pentru 2007 exporturile sunt estimate la 29,15 miliarde euro, iar importurile CIF la 44,3 miliarde euro, pentru 2008 la 33,1 miliarde euro, respectiv 50,45 miliarde euro, in timp ce pentru 2006 se estimeaza exporturi de 37,3 miliarde euro si importuri de 56,9 miliarde euro. Astfel, tara noastra a ocupat locul 27 in topul celor mai mari 30 de importatori mondiali de marfuri. Valoarea marfurilor importate de Romania a depasit valoarea de 40 de miliarde de dolari, cu 24% mai mult decat in 2004.
Cu aceasta crestere, tara noastra depaseste cu mult ritmul de crestere mondial care a fost doar de 15%. Totalul mondial al importurilor a depasit suma de 8 mii de miliarde de dolari, Romania detinand o pondere de 0,5 procente.

Volumul exporturilor s-a redus anul trecut pentru 50% dintre marfurile romanesti

Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, declara recent ca volumul exporturilor s-a redus anul trecut, din punct de vedere cantitativ, pentru circa 50% dintre marfurile romanesti.
"Dupa dublul soc de anul trecut, respectiv aprecierea cu circa 20% a monedei nationale si cresterea cu 20% a pretului la utilitati, inceputul de an debuteaza cu o depreciere a euro cu circa 2.000 de lei vechi si o noua ajustare a pretului la energie electrica si gaze. Efectele s-au resimtit si se vor resimti si in acest an asupra tuturor firmelor exportatoare, romanesti sau straine", aprecia Ionescu. In opinia lui, cele mai afectate domenii sunt industria sticlei si cea a celulozei si hartiei. De asemenea, industria chimica, industria usoara si cea a mobilei sunt sectoare care au inregistrat pierderi importante in 2005 "Exporturile au fost lasate la ruleta cursului de schimb si a unor angajamente aberante pe care Romania si le-a asumat in fata Uniunii Europene. Aceste elemente vor duce la transformarea Romaniei dintr-un membru modern al UE intr-o colonie moderna", a precizat oficialul ANEIR.

Productia industriala, diminuata cu pana la 50%

"Anul 2005 a insemnat un an foarte prost si pentru noi, productia industriala inregistrand reduceri de 30-50%", a apreciat Grapini. Ea a atras atentia ca primul efect al continuarii aprecierii monedei nationale este stoparea investitiilor. "In 2005, cei mai multi dintre producatori au avut probleme cu profitabilitatea, fie au avut profit zero, fie au mers in pierdere. In 2006, pentru ca trebuie sa-si recupereze aceste pierderi, firmele nu vor mai avea bani pentru investitii. In plus, nu mai are nici un rost sa investesti intr-o fabrica daca aceasta oricum va muri", a mai spus Grapini.
Printre solutiile care au atenuat majorarea deficitului se numara suplimentarea cu 50% a fondurilor pentru sustinerea si promovarea exporturilor, reasezarea preturilor la utilitati pentru agentii economici, in functie de costurile reale de productie, transport si distributie si introducerea unui moratoriu de inghetare a parafiscalitatii.
"In plus, trebuie sa avem cunostinta din timp despre costurile noastre", a incheiat Maria Grapini.

Cel mai mult exportam in Italia

Conform INS, cele mai multe exporturi au loc in industria extractiva, urmata de industria prelucratoare, agricultura (inclusiv vanatoare, silvicultura si piscicultura), energie electrica.
Totodata, principalele tari in care exportam sunt Italia, Germania, Federatia Rusa si Franta.
Comparativ cu volumul exporturilor, tara noastra importa masiv din Asia si America.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.