20 Aprilie 2006

Lectura de un minut

Pentru un numar de sapte boli cronice, altele decat cele patru de pana acum, se introduce obligativitatea scaderii adaosurilor comerciale, prin negociere, la medicamentele folosite in tratamentul acestor afectiuni, precizeaza Casa Nationala de Asigur
Pentru un numar de sapte boli cronice, altele decat cele patru de pana acum, se introduce obligativitatea scaderii adaosurilor comerciale, prin negociere, la medicamentele folosite in tratamentul acestor afectiuni, precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Potrivit CNAS, scopul masurii este tratarea unui numar mai mare de bolnavi in conditiile acelorasi fonduri disponibile: ''Bolile cronice pentru care se va negocia, cel mai probabil pana la inceputul lunii mai a.c., adaosul comercial la medicamente sunt starile post-transplant, hepatitele cronice B si C, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, bolile psihice, dementele, procedurile interventionale percutante dupa implantarea de stent, boala Gaucher, bolile oncologice - pentru tratamentul adjuvant cu analgezice - si accidentul vascular cerebral ischemic, inclusiv cel tranzitoriu''. Atat Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR), cat si Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) nu sunt de acord cu aceasta ''masura''. ''Conform ordinului intrat in vigoare in 16 septembrie 2005, adaosurile comerciale practicate in farmacii sunt de maximum 24 la suta pentru produsele sub 20.000 de lei si de 10 la suta pentru produsele de peste 75.000 de lei. CNAS va incerca sa traga adaosurile pentru bolile cronice catre 0 la suta, ceea ce va fi spre dezavantajul farmaciilor, dar si al distribuitorilor. Si in anii anteriori au existat farmacii din cateva judete care pentru boli cronice au fost <> sa practice adaos 0'', precizeaza ARFR. Totodata, inca de la intalnirea, din 31 martie a.c., dintre CFR si CNAS, CFR a spus ca ''nu este de acord cu cresterea numarului bolilor cronice pentru care se negociaza adaosul, in conditiile subfinantarii sistemului''.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.