20 Aprilie 2006

Lectura de un minut

NASA va lansa, maine, satelitii Calipso si CloudSat care vor ajuta la o mai buna intelegere a mecanicii climatice si a impactului poluarii asupra atmosferei, descifrand secretele norilor, transmite AFP, citata de Mediafax. Lansarea celor doi sateliti
NASA va lansa, maine, satelitii Calipso si CloudSat care vor ajuta la o mai buna intelegere a mecanicii climatice si a impactului poluarii asupra atmosferei, descifrand secretele norilor, transmite AFP, citata de Mediafax. Lansarea celor doi sateliti este prevazuta pentru 21 aprilie, la ora 10.02 GMT si va fi efectuata cu ajutorul unei rachete americane Delta-II de la Vandenberg, California. Cei doi minisateliti se vor alatura proiectului franco-american pentru studiul atmosferei numit "A-Train" (Afternoon Train). Pentru acest proiect au mai fost lansati trei sateliti, aflati deja pe orbita. Instrumentele plasate la bordul celor doi sateliti sunt de ultima generatie, urmand sa furnizeze imagini tridimensionale ale formatiunilor de nori, a explicat NASA. Sensibilitatea marita a acestor instrumente va permite realizarea unei distinctii intre aerosoli, particulele fine aflate in suspensie in atmosfera si precipitatii.
"Noile informatii furnizate de CloudSat vor raspunde la chestiuni fundamentale, precum formarea ploilor si a zapezilor, distributia lor pe glob si modul in care formatiunile noroase afecteaza climatul terestru", a explicat Graeme Stephens, un climatolog de la Universitatea din Colorado si coordonator stiintific al misiunii CloudSat. Studiul norilor este esential pentru intelegerea fenomenului de incalzire globala, pentru ca influenteaza cantitatea de energie solara retinuta de atmosfera sau reflectata in spatiu. Incalzirea atmosferei este in mare parte produsa de acumularile de gaze cu efect de sera, mai ales cele de dioxid de carbon. Minisatelitii vor fi plasati pe o orbita la 705 kilometri altitudine. (D.V.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.