Neplata datoriilor din anul 2004 catre furnizorii de produse medicale va produce, in acest an, o noua ''gaura financiara'' Sanatatii''. AFPM ii atrage atentia premierului Calin Popescu Tariceanu asupra faptului ca ''decizia luata de Guvern, in decemb
Neplata datoriilor din anul 2004 catre furnizorii de produse medicale va produce, in acest an, o noua ''gaura financiara'' Sanatatii''. AFPM ii atrage atentia premierului Calin Popescu Tariceanu asupra faptului ca ''decizia luata de Guvern, in decembrie 2005, de a nu plati integral datoriile spitalelor pe anul 2004, datorii ce insumeaza 90 milioane RON, in ciuda faptului ca toate contractele pe baza carora au fost livrate produsele medicale erau deplin legale, produce deja efecte extrem de paguboase pentru sistemul sanitar romanesc''. Furnizorii precizeaza, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Tariceanu, ca, la ora actuala, exista hotarari judecatoresti privind executarea silita, pronuntate impotriva mai multor spitale din tara: ''Sumele ce vor trebui platite de aceste spitale includ si penalitatile de intarziere, care se ridica la 70-80% din valoarea datoriei.
Guvernul va trebui sa aloce sume suplimentare pentru respectarea hotararilor judecatoresti. Spre exemplu, Spitalul de Urgenta Galati va fi executat pentru o suma totala de 11 miliarde ROL reprezentand arierate ale anului 2004 si penalitatile de intarziere, la care se adauga 550 milioane ROL reprezentand cheltuielile de judecata''. Totodata, furnizorii aduc in discutie ideea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conform careia ''sumele ce vor fi recuperate de companiile furnizoare pe baza deciziilor judecatoresti privind executarea silita vor fi platite cu titlu personal de catre conducerile spitalelor.
Aceasta idee este una care vadeste necunoasterea legilor si dezinteres fata de sanatatea populatiei''. Prin urmare, AFPM ii cere premierului Tariceanu sa ''identifice neintarziat solutia pentru achitarea integrala a celor 90 milioane RON datorate''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.