Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect ce necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Varianta construirii in paralel a celor do
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect ce necesita costuri de 2,2 miliarde de euro. Varianta construirii in paralel a celor doua unitati a fost data de studiul de fezabilitate, care a aratat ca solutia este optima atat din punctul de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice. Acelasi studiu arata ca pentru construirea celor doua reactoare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, in actionariatul careia se va afla si societatea Nuclearelectrica, actualul operator al centralei, care va asigura terenul si utilitatile necesare.
Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro, iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati este anticipat la 30 euro/MWh-35 euro/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%. Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda a fost initial proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Insa, in prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW si care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.
Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007, moment in care centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate. Lucrarile de constructie pentru unitatea 3 erau programate sa inceapa in acest an si urmau sa fie incheiate in 2012, costurile necesare ridicandu-se la aproximativ un miliard de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.