Presedintele si administratorul cooperativei mestesugaresti "Mica Balerina" din Focsani a fost trimis dupa gratii pentru 30 de zile, dupa ce, prin vanzarea mai multor spatii comerciale, a creat un prejudiciu de 14 miliarde lei vechi. Ofiterii Servici
Presedintele si administratorul cooperativei mestesugaresti "Mica Balerina" din Focsani a fost trimis dupa gratii pentru 30 de zile, dupa ce, prin vanzarea mai multor spatii comerciale, a creat un prejudiciu de 14 miliarde lei vechi. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea au reusit sa probeze activitatea infractionala a lui Constantin Stancila, de 53 ani. Barbatul a fost cercetat pentru inselaciune, evaziune fiscala, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Anchetatorii au stabilit ca ilegalitatile s-au comis in perioada iunie 2004 - octombrie 2005, cand cel in cauza a promis mai multor persoane ca le va vinde spatii comerciale apartinand cooperativei. In acest sens, Stancila a emis facturi false prin care s-a produs o paguba de 14 miliarde lei vechi. Concret, el a incasat de la mai multe persoane fizice si juridice diferite sume de bani reprezentand contravaloarea vanzarii spatiilor comerciale sau avansuri in vederea inchirierii acestora. Pentru sumele incasate, acesta a emis facturi fiscale si chitante fara sa le inregistreze in evidenta contabila a societatii si fara sa declare veniturile obtinute, prejudiciind in acest mod bugetul de stat cu 1,8 miliarde lei vechi, reprezentand TVA. De asemenea, contravaloarea facturilor fiscale emise, 9,6 miliarde lei vechi, nu a fost inregistrata in acte, ci a fost incasata in numerar sau prin cont bancar. Banii au fost utilizati de catre Stancila, la fel ca si cele 335 milioane lei vechi ridicate din casieria unitatii. Pentru a nu da nimic de banuit, la ridicarea sumelor, barbatul a falsificat o chitanta.
Potrivit Politiei Romane, prin extinderea cercetarilor, s-a stabilit ca presedintele a incasat de la mai multe persoane fizice suma totala de 7,5 miliarde lei vechi, reprezentand avansuri pentru vanzarea ulterioara a unor spatii comerciale care erau deja vandute. Continuand escrocheria, Constantin Stancila i-a indus in eroare pe creditori, promitandu-le returnarea avansurilor prin banca. In acest scop, barbatul a emis mai multe file cec, refuzate insa la plata. La fel s-a intamplat si cu instrumentele de plata emise pentru platile curente ale cooperativei mestesugaresti. La inceputul acestei saptamani, Sectia Penala a Curtii de Apel Galati a dispus arestarea preventiva a lui Stancila pe o perioada de 30 de zile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.