Cartel ALFA si ESS Metrom solicita autoritatilor romane, in special Inspectiei Muncii, sa se implice mai ferm in solutionarea unor cazuri de incalcare a drepturilor salariatilor de catre firme straine care lucreaza pe teritoriul Romaniei. O astfel de

Cartel ALFA si ESS Metrom solicita autoritatilor romane, in special Inspectiei Muncii, sa se implice mai ferm in solutionarea unor cazuri de incalcare a drepturilor salariatilor de catre firme straine care lucreaza pe teritoriul Romaniei. O astfel de situatie extrem de grava are loc la Orastie, in cadrul a doua companii, SC Sews-R SRL si SC Sogeco SRL ai caror lucratori sunt reprezentati de Sindicatul Speranta afiliat la FSS Metarom si la CNS Cartel ALFA.

4.000 de angajati, fara Contract colectiv de munca

Compania japoneza SC Sews-R SRL, avand ca obiect de activitate producerea de carbuni, are un numar de 4.000 de angajati. In ciuda numarului foarte mare de lucratori firma nu are Contract colectiv de munca pe unitate. Conducerea companiei refuza sa dialogheze cu reprezentantii Sindicatului Speranta sau sa ii primeasca in incinta unitatii, desi acesta are o hotarare judecatoreasca de infiintare. In urma unei actiuni de protest a salariatilor care a avut loc in perioada 29 septembrie - 4 octombrie 2005, compania a desfacut abuziv contractul de munca al vicepresedintelui sindicatului si al viitoarei sale sotii, desi legislatia romaneasca interzice acest lucru. In privinta salarizarii, compania incalca din nou legislatia, oferind lucratorilor un salariu sub nivelul salariului minim prevazut in Contractul colectiv la nivel de ramura, care este de 540 lei.
O situatie la fel de ingrijoratoare este intalnita si in cadrul SC Sogeco SRL, intreprindere a grupului italian Saecco unde isi desfasoara activitatea in jur de 650 de angajati reprezentati de acelasi Sindicat Speranta si unde de asemenea nu se respecta nici Contractul colectiv de munca la nivel national si nici Codul Muncii. Judecatoria Orastie a respins solicitarea de acordare a reprezentativitatii Sindicatului Speranta la nivelul acestei companii, desi aceeasi instanta si acelasi judecator au acordat sindicatului reprezentativitatea anterior, de doua ori, in conditii identice. CNS Cartel ALFA va inainta o plangere la OIM privitor la deciziile contradictorii ale instantelor de la Judecatoria Orastie, Judecatoria Deva si Tribunalul Hunedoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.