Curtea Constitutionala va verifica daca mai multe articole din Legea sigurantei nationale sunt conforme cu prevederile constitutionale, dupa ce a fost sesizata in acest sens de magistratii Curtii de Apel Bucuresti care judeca dosarul fratilor Ion si
Curtea Constitutionala va verifica daca mai multe articole din Legea sigurantei nationale sunt conforme cu prevederile constitutionale, dupa ce a fost sesizata in acest sens de magistratii Curtii de Apel Bucuresti care judeca dosarul fratilor Ion si Vasile Balint, zisi Nutu si Sile Camataru. In luna decembrie a anului trecut, unul dintre avocatii fratilor Camataru a solicitat ca la dosar sa fie depuse autorizatiile in baza carora anchetatorii au interceptat si inregistrat convorbirile acestora. Asta dupa ce atat fratii Camataru, cat si alte persoane acuzate in acest caz au sustinut ca nu au purtat niciodata convorbirile ce le sunt atribuite si care constituie proba in dosar.
Problema constitutionalitatii a patru articole din Legea 51/1991 privind siguranta nationala si a unui articol din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate a fost ridicata in procesul in care fratii Camataru sunt judecati, alaturi de complicii lor, pentru mai multe fapte de crima organizata. Astfel, Curtea Constitutionala va analiza, potrivit Mediafax, daca articolele 10, 11 alineatul 1, litera d, 13 si 15 din legea 51/1991 sunt conforme cu legea fundamentala. Potrivit articolului 10, "activitatea de informatii pentru realizarea sigurantei nationale are caracter secret de stat. Informatiile din acest domeniu nu pot fi comunicate decat in conditiile prezentei legi". Articolul 11, alineatul 1, litera d prevede ca informatiile din domeniul sigurantei nationale pot fi comunicate printre altele organelor de urmarire penala, cand informatiile privesc savarsirea unei infractiuni, iar articolul 13 reglementeaza procedura de autorizarea a interceptarilor, precum si valabilitatea si posibilitatea prelungirii mandatului emis pentru interceptari. In articolul 15 din legea 51/1991 este prevazuta procedura acestor interceptari in situatiile care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru siguranta nationala.
Curtea Constitutionala va analiza si constitutionalitatea articolului 24 alineatul 4 din Legea182/2002, potrivit caruia informatiile considerate secrete si de importanta deosebita pot fi declasificate prin hotarare de Guvern. Pana la solutionarea acestor exceptii de catre Curtea Constitutionala, procesul de la Curtea de Apel Bucuresti - aflat in faza de apel - a fost suspendat de instanta, potrivit procedurii.
G. TARATA


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.