Printul Albert al II-lea de Monaco a ajuns la Polul Nord duminica, la ora 13.45 GMT, la capatul unei expeditii de patru zile si a lansat un semnal de alarma privitor la incalzirea globala, transmite AFP, citata de Mediafax. Printul a plecat saptamana
Printul Albert al II-lea de Monaco a ajuns la Polul Nord duminica, la ora 13.45 GMT, la capatul unei expeditii de patru zile si a lansat un semnal de alarma privitor la incalzirea globala, transmite AFP, citata de Mediafax. Printul a plecat saptamana trecuta de la statia meteorologica din Borneo si a calatorit cu o sanie trasa de caini Husky. Albert este primul sef de stat care a realizat o expeditie reusita la Polul Nord.
Printul Albert, in varsta de 48 de ani, a fost insotit de medicul sau, Michael McNamara, de o frumoasa alpinista blonda, englezoaica Annabelle Bond, de exploratorul rus Matei Shparo si de patru prieteni. Printul a declarat ca a vrut sa atraga atentia opiniei publice asupra numeroaselor consecinte ale schimbarilor climaterice "mai ales din cauza impactului activitatilor omului asupra naturii", in special in regiunea polara, unde a vazut "canale aproape dezghetate foarte aproape de Polul Nord".
Expeditia printului a mai avut un scop: el a dorit sa aduca un omagiu stramosului lui, Albert I-ul, parintele oceanografiei moderne, care in perioada 1898 - 1907 a efectuat patru campanii de explorare la Spitzberg. Albert al II-lea si-a adus aminte de insemnarile stramosului sau, care remarca faptul ca banchiza incepea de la paralela 81: "Acum cred ca banchiza incepe de la paralela 86". "Ghetarii se disloca, iar dezghetul incepe destul de devreme fata de anii anteriori", a adaugat printul. Albert al II-lea a tinut un jurnal, dar nu stie inca ce va face cu el. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.