Doua productii cinematografice americane distinse cu premii Oscar, "Brokeback Mountain" si "Syriana", nu au scapat cenzorilor din statele islamice conservatoare din regiunea Golfului, relateaza Rompres. "Syriana", care povesteste despre cum incearca
Doua productii cinematografice americane distinse cu premii Oscar, "Brokeback Mountain" si "Syriana", nu au scapat cenzorilor din statele islamice conservatoare din regiunea Golfului, relateaza Rompres. "Syriana", care povesteste despre cum incearca Washingtonul sa-si asigure interesele petroliere si militare in Orientul Mijlociu, a fost lansat miercuri pe ecranele din Emiratele Arabe Unite, insa mai scurt cu doua minute. Timp de patru luni, cenzorii au pus sub lupa acest film, turnat partial in Dubai, in urma cu doi ani. Directorul biroului de cenzura din Dubai, Alim Joumaa, a indicat ca a considerat necesar sa ceara o a doua opinie autoritatilor pentru a autoriza lansarea pe ecrane a filmului, pentru care George Clooney a obtinut premiul Oscar la categoria "Cel mai bun actor intr-un rol secundar", la Seara Oscarurilor din martie ac. Una dintre scenele cenzurate arata niste muncitori asiatici batuti de politie. Unul dintre ei este recrutat ulterior de un musulman extremist si devine atentator kamikaze. Intr-un raport publicat la sfarsitul lunii martie, organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch a denuntat conditiile "inumane" ale muncitorilor emigranti, in special asiatici, din Emirate, cerand acestei tari sa ia "masuri imediate pentru a pune capat acestor practici abuzive". O alta scena care i-a "speriat" pe cenzorii din Emirate a fost cea in care personajul interpretat de Matt Damon afirma ca societatea saudita a familiei Ben Laden a "climatizat (orasul sfant) Mecca si a castigat miliarde".
Incurajeaza viciile
O secventa in care apare o fotografie cu defunctul rege Fahd alaturi de un avocat corupt, jucat de Christopher Plummer, a fost si ea taiata. "Nu vom tolera nimic care nu respecta tara sau pe presedinte, ameninta securitatea, insulta religia, prezinta nuditate sau incurajeaza viciile precum alcoolul si drogurile", a adaugat Joumaa.
Lansarea filmului "Syriana", in prezent proiectat in Egipt, este putin probabila in restul Orientului Mijlociu, a indicat Shooting Stars. "Syriana" a avut noroc sa fie proiectat in Emirate, chiar si cenzurat, deoarece "Brokeback Mountain", o poveste de dragoste intre homosexuali in vestul american, care a obtinut trei premii Oscar, a primit un refuz categoric din partea autoritatilor din Golf, a indicat distribuitorul sau, Italia Films. Au spus "ca nu vor sa auda" de el, a declarat Jean Chahine, de la Italia Films. Homosexualitatea este o crima pasibila cu biciuirea si inchisoarea in tarile din regiunea Golfului. In februarie ac, in Emiratele Arabe Unite 12 persoane au fost condamnate la inchisoare pentru "homosexualitate" si "obscenitate" dupa ce au fost arestate in timp ce pregateau o casatorie homosexuala, in apropiere de Abu Dhabi. Filmul nu ar fi putut fi difuzat oricum in Arabia Saudita, unde cinematografele sunt interzise. Insa cinefilii din Emirate au motive de bucurie. Copii piratate si integrale ale filmelor "Syriana" si "Brokeback Mountain" sunt in vanzare la negustorii chinezi din Dubai. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.