Doua ore inaintea festivitatii ianugurarii celui de-al 17 Knesset (Parlamentul israelian), un terorist-sinucigas a provocat un sangeros atentat in Statia Veche de autobuze (Tarhana Merkazit) din Tel Aviv. Atentatorul, Sami Salim, din localitatea cisi
Doua ore inaintea festivitatii ianugurarii celui de-al 17 Knesset (Parlamentul israelian), un terorist-sinucigas a provocat un sangeros atentat in Statia Veche de autobuze (Tarhana Merkazit) din Tel Aviv. Atentatorul, Sami Salim, din localitatea cisiordaniana Jenin, un adolescent, trimis de Jihadul Islamic sa moara si sa omoare evrei, a reusit sa se strecoare printre numeroasele baraje de securitate si sa ajunga la Tel Aviv. El a declansat incarcatura de dinamita purtata in rucsac, in apropierea unui restaurant. Pana ieri dupa amiaza erau inregistrati noua morti si cel putin 50 de raniti, dintre care trei, in stare critica. Doua organizatii palestiniene extremiste, Jihadul Islamic si Brigazile El Aqsa, au revendicat atentatul. Organizatorii atentatului au transmis televiziunii fotografia atentatorului, are o fata de copil, care poarta o arma automata. Dupa atentat blindatele israeliene au patruns in forta in doua orase palestiniene, Schem si Tulkarem.
Imediat dupa comiterea atentatului s-a propus amanarea inaugurarii noului Knesset, totusi, totul s-a desfasurat conform programului stabilit. Dupa declaratiile presedintelui israelian, Moshe Katzav si Shimon Peres, cel mai in varsta deputat, care a preluat temporar presedintia Knesset-ului, toti deputatii au jurat, pe rand, credinta statului Israel. Cei mai emotionati au fost cei 41 de deputati alesi pentru prima oara ca membri ai forului legislativ.
La doar cateva minute dupa incheierea festivitatii, a fost depusa o "Motiune pentru dizolvarea Knesset-ului". Deputatul Zevulun Orlav, presedintele Partidului Religios (Mafdal), si-a insotit cererea cu un expozeu cuprinzand 100 de promisiuni electorale formulate de partidele politice, in campaniile precedente, si neindeplinite. Deputatul arab Ahmed Tibi a depus si el o propunere legislativa care sa interzica numirea in posturi ministeriale a deputatilor cu atitudini rasiste. O asemenea lege l-ar viza in primul rand pe deputatul Avigdor Liberman, presedintele Partidului "Israel Beitenu" (Israel-Casa noastra), cunoscut pentru politica "transferului" si a schimburilor de teritorii. Meni Mazuz, consilierul juridic al Guvernului, si-a exprimat impotrivirea ca un cetatean, fie el chiar deputat, care se afla in cercetare penala sa fie numit ministru peste politistii care il ancheteaza. Premierul Olmert are insa nevoie de sprijinul politic al lui Liberman daca vrea sa formeze un guvern solid. Consilierul juridic a avut de rezolvat si o situatie bizara: Olmert refuza sa se aseze pe scaunul fostului premier Ariel Sharon. El a cerut ca fotoliul sa ramana gol si numele lui Sharon sa continue sa apara in computerul Parlamentului. In cele din urma, s-a ajuns la un compromis: nimeni nu se va aseza in fotoliul lui Sharon, dar numele fostului premier, aflat in stare vegetativa, nu va mai figura pe tabloul parlamentarilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.