Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in perioada 6 martie-13 aprilie a.c., au fost vaccinate un numar de 1.626 persoane din cele 15 judete afectate de inundatii: Arad, Calarasi, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Mehedinti, Olt, Salaj, Suceava, Hun
Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in perioada 6 martie-13 aprilie a.c., au fost vaccinate un numar de 1.626 persoane din cele 15 judete afectate de inundatii: Arad, Calarasi, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Mehedinti, Olt, Salaj, Suceava, Hunedoara, Teleorman, Caras-Severin si Tulcea.
''Persoanele care au fost vaccinate in timpul inundatiilor de anul trecut isi pastreaza imunitatea cel putin doi ani. Ca urmare, nu mai necesita vaccinare'', a precizat ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Stocul de vaccinuri la nivelul celor 15 judete consta in vaccin tetanic - 44.396 doze, vaccin tifoidic - 2.780 doze si vaccin antihepatitic A - 2.347 doze.
Comitetul MS pentru Situatii de Urgenta a dispus o serie de masuri in vederea evitarii declansarii unor epidemii in zonele afectate de inundatii: supravegherea epidemiologica, suplimentarea, in caz de nevoie, cu personal de specialitate din judete neafectate de inundatii, supravegherea calitatii apei de baut, asigurarea non-stop a asistentei medicale si informarea populatiei cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor. Specialistii recomanda locuitorilor din zonele afectate de inundatii sa consume doar apa imbuteliata sau fiarta si racita, sa acorde o atentie deosebita igienei individuale si conditiilor igienice de preparare, depozitare si consum a alimentelor, sa evite automedicatia in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau alte afectiuni si sa se prezinte imediat pentru consult de specialitate la medicul de familie.
O alta masura face referire la asigurarea conditiilor de izolare pentru eventualele cazuri de boli transmisibile depistate: ''Pentru situatia in care apar boli transmisibile, sunt asigurate transportul in conditii de izolare si locurile de spitalizare pentru pacienti''. In cazuri speciale vor fi scoase, din rezerva MS, medicamente si materiale sanitare. Totodata, va continua campania de vaccinare a populatiei din localitatile afectate de inundatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.