Noile reglementari privind conditiile de iesire din tara - care presupun renuntarea la actele privind scopul calatoriei - au intrat in vigoare. Conform noilor reglementari, din 15 aprilie, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniun
Noile reglementari privind conditiile de iesire din tara - care presupun renuntarea la actele privind scopul calatoriei - au intrat in vigoare. Conform noilor reglementari, din 15 aprilie, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la granita, pe langa document de calatorie valabil, asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii; bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 euro). De asemenea, trebuie facuta dovada detinerii unei sume minime in valuta, dupa cum urmeaza: 30 euro/zi, dar nu mai putin de 150 de euro - suma corespunzatoare unei sederi de minimum cinci zile - pentru state din Uniunea Europeana; 20 de euro/zi, dar nu mai putin de 100 de euro, pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare. Sunt exceptate de la obligativitatea prezentarii sumei de 150 de euro persoanele care fac dovada achitarii integrale a acestor cheltuieli pana in tara de destinatie, respectiv, intoarcerea in Romania (de exemplu, bilet de calatorie dus-intors). Si cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma un tratament medical, participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, care efectueaza o vizita pe baza de invitatie sunt exceptati. In aceste situatii, persoanele in cauza trebuie sa prezinte la controlul de frontiera documente doveditoare din care sa rezulte sopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.