Daca nu vor rezolva, pana la sfarsitul lunii aprilie, problemele cu care se confrunta, raportul din luna mai ar putea recomanda amanarea aderarii pana in 2008, i-a avertizat Olli Rehn pe bulgari, informeaza Euronews.
Rehn a precizat ca autori

Daca nu vor rezolva, pana la sfarsitul lunii aprilie, problemele cu care se confrunta, raportul din luna mai ar putea recomanda amanarea aderarii pana in 2008, i-a avertizat Olli Rehn pe bulgari, informeaza Euronews.
Rehn a precizat ca autoritatile bulgare trebuie sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei si crimei organizate pentru a-si putea atinge obiectivul.
In ceea ce priveste reforma in sistemul judiciar, oficialul european i-a declarat premierului bulgar Serghei Stanisev ca acest obiectiv ramane unul prioritar.
Spre deosebire de Bulgaria, UE a laudat Romania, unde procurorii au accelerat lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
Bulgaria a inregistrat progrese in ceea ce priveste cresterea economica, implementarea reformelor in agricultura, proprietate intelectuala si in alte domenii, dar inca trebuie sa dovedeasca ca este pregatita sa adere.

Bulgaria riposteaza

In replica, presedintele bulgar, Gheorghi Pardanov, i-a cerut comisarului pentru Extindere sa foloseasca surse de informare aditionale pentru pregatirea raportului de monitorizare, cele utilizate in prezent nefiind complete, neprecizand care sunt aceste surse.
Dar, in acelasi timp, presedintele crede ca monitorizarea severa din partea Comisiei Europene da un impuls reformelor si este de natura sa inlature indoielile cu privire la fermitatea cu care Bulgaria isi asuma angajamentele. El si-a exprimat speranta ca raportul de monitorizare elaborat de Bruxelles va lua in considerare cresterea economica din ultimii ani si stabilitatea vietii politice din Bulgaria.

Pardanov da vina pe Guvern

Pardanov crede ca Guvernul bulgar este vinovat de situatia creata pentru ca a facut prea multe promisiuni. "Cred ca Guvernul este responsabil de aceste promisiuni si opt luni sunt suficiente pentru a vedea in ce masura le-a indeplinit", a declarat presedintele. "Scuza ca guverneaza in cadrul unei coalitii si ca trebuie sa accepte compromisuri nu este convingatoare in ceea ce ma priveste", a punctat Pardanov. El a adaugat ca probabilitatea ca Guvernele bulgare sa fie formate din coalitii este destul de mare de acum, ceea ce inseamna ca "partidele trebuie sa fie atente atunci cand fac promisiuni". Parerea presedintelui este ca Guvernul dispune de suficiente resurse pentru a-si indeplini promisiunile, mai ales cele din domeniul social, dar a avertizat asupra "pericolului de a implica in politica problemele etnice".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.